5 Perkara Ini Hanya Hubungan Jarak Jauh Sahaja Akan Faham );

Type to search

Bae & Beauty Gaya Hidup

5 Perkara Ini Hanya ‘Long Distance Relationship’ Sahaja Akan Faham

Avatar
Share
hubungan jarak jauh

Bagi korang yang amalkan hubungan jarak jauh atau perkahwinan jarak jauh (PJJ), semestinya 2021 ini adalah cabaran terbesar bagi tahun kedua untuk terpisah lama.

Lagi-lagi bila kerajaan umumkan PKP 2.0 yang sudah dimulakan sejak semalam, jadi cabaran bagi pasangan jarak jauh ini lagi jauh lebih berat lagi-lagi jika sudah mempunyai anak.

Menurut pakar, pasangan bercinta jarak jauh akan menyedari bahawa perasaan mereka semakin kuat setelah 10 tahun berkahwin.

Jadi apa kelebihan hubungan jarak jauh ini lagi-lagi ketika menghadapi cabaran pandemik ini? Pasangan yang telah mengatasi kesukaran dan menghadapi cabaran tidak akan putus kerana perkara yang remeh atau isu yang kecil.

Jom kita scroll ke bawah untuk ketahui 5 perkara yang hanya hubungan jarak jauh sahaja memahami.

5. Korang tak takut jika pasangan mempunyai perancangan dan pendapat yang berbeza.

hubungan jarak jauh

Salah satu kelebihan utama hubungan jarak jauh ialah kestabilan. Sebabnya, korang faham sangat tabiat, keinginan dan matlamat pasangan korang.

Cinta yang sejati sebenarnya menjadikan korang berdua bertindak seperti satu pasukan dan sentiasa sokong antara satu sama lain.

Sebab itulah, bila awal-awal bercinta, bila perancangan korang berdua berbeza, akan menyebabkan sedikit isu di situ tetapi percayalah, kalau korang jenis memahami dan selesaikan bersama, apa yang korang dan pasangan mahukan pasti akan jadi impian yang sama.

4. Tak takut untuk bincangkan pelbagai topik

hubungan jarak jauh

Pada awal hubungan bercinta, memang komunikasi adalah kunci untuk memahami

Berbeza dengan yang sudah lama bercinta, mereka dapat membicarakan apa sahaja yang mereka mahukan: dari fizik kuantum hingga keadaan ketika salah satu dari mereka berubah menjadi zombie .

Semakin mempercayai komunikasi rakan kongsi, semakin erat hubungan mereka.

3. Tak takut berdepan dengan pasangan bila tengah ‘hodoh’

hubungan jarak jauh

Jika di awal bercinta, kalau boleh mestinya kita hendak jadi pasangan yang paling ideal.

Namun, apabila sudah lama serasi dan hubungan semakin kuat, kebanyakan pasangan tak takut untuk berdepan ketika dalam keadaan ‘hodoh’, selekeh, penat atau tertidur.

Sebabnya, perasaan dan emosi sudah jadi perkara utama daripada menjaga penampilan semata kerana kita tahu yang kita boleh menjadi yang terbaik untuk pasangan kita.

2. Tak takut masalah di tempat kerja akan rosakan hubungan korang

hubungan jarak jauh

Kerosakan kerjaya adalah cabaran sukar bagi seseorang untuk ditangani. Dalam hubungan jarak jauh, kebanyak pasangan akan mengatasi semua kesukaran mereka bersama dan mereka berkongsi kejayaan, kegagalan, dan saling menyokong.

Kadang-kadang sukar untuk menghadapi beban kerja yang berterusan, tetapi jika pasangan kuat,korang tak akan pernah takut dengan cabaran ini kerana dah dapat mengatasi dengan lebih awal dan tahu apa yang harus dilakukan dalam situasi seperti ini.

1. Sangat susah nak bergaduh kerana lebih matang dengan keadaan sekeliling dan juga emosi

hubungan jarak jauh

Bila sudah lama berjauhan, bergaduh adalah perkara paling akhir sekali yang korang akan fikir. Sebabnya percaya dan setia sudah sebati dalam hubungan masing-masing jika sudah kenal hati budi.

Jadi, korang matang untuk fokus perkara yang paling utama dan misi untuk bila boleh jumpa pada hari yang akan mendatang. Kiranya, korang memang tabah dan kuat dalam mengharungi cabaran bercinta jarak jauh.

Bagi kebanyakan orang, sangat penting untuk mencari pasangan yang baik. Kalau korang dah menjumpai orang macam di atas, apa cabaran yang harus korang pernah hadapi? Jom beritahu dalam komen.

Tags:
Avatar
Farhana Syahirah

Graduan Diploma Komunikasi di KUIS serta Bachelor of Mass Communication (hons.) Journalism di UiTM Shah Alam. Membawa prinsip 'menulis untuk memberi hidden knowledge' kepada pembaca. Penulis gemar berkongsi cerita atau sisi menarik positif yang mungkin boleh dijadikan content evergreen sepanjang masa. Bukan content sensasi tapi hanya sementara. Akan terus mencari lagi hidden infotainment untuk pupuk lagi minat membaca Malaysian yang kian pudar.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!