Peraturan Kecantikan Kerajaan Inggeris Korang Perlu Tahu );

Type to search

Bae & Beauty Gaya Hidup Kecantikan

Meghan Markle Langgar Undang-Undang Kerajaan? 7 Peraturan Kecantikan Kerajaan Inggeris Yang Korang Perlu Tahu!

Share

Kekayaan, kemewahan dan kuasa keturanan Diraja bukanlah satu ‘tiket’ untuk bergaya secara berlebihan, bermewahan dengan harta atau boleh melanggar undang-undang negara.

Setiap perlakuan, fesyen, tata rias, percakapan malah cara makan dan berjalan pun kena belajar dan control. Bukan boleh suka-suka buat semua benda. Setiap langkah diperhatikan, judge oleh rakyat dan reporter.

Tapi keluarga kerajaan Inggeris, isteri kepada Prince Harry, Meghan, Duchess of Sussex sudah beberapa kali paparazzi ‘kantoikan’ perlakuan beliau yang melanggar aturan rasmi diraja.

Makeup

Keluarga kerajaan Inggeris tidak akan makeup secara berlebihan dan natural. Pakai foundation dengan contour pun ada syarat. Keluarga kerajaan Inggeris tidak memakai foundation yang tebal dan contour pun tidak begitu jelas. Mereka hanya makeup nipis dan sapu blush on natural untuk nampak muka fresh dan cantik semula jadi. Makeup nipis ni bukan sahaja untuk urusan rasmi je tapi pada majlis perkahwinan pun perlu patuh!

Eyeshadow Dan Lipstick

Tadi cakap pasal foundation dengan contour je. Sekarang makeup mata dengan bibir pula. Mereka tidak makeup mata dengan winged eyeliner, eyeshadow warna terang, tidak pakai bulu mata palsu dan tidak pakai warna lipstick merah menyala. Untuk makeup bahagian mata, mereka akan guna eyeshadow warna earthy atau coklat dan pakai maskara. Itu sahaja! Lipstick pula nude atau soft pink. So, kalau korang nak makeup ala-ala english royals boleh pakai tips ni.

Rambut

Rambut adalah perkara wajib kemas untuk menunjukkan ‘royals thing’. Keturanan bangsawan Inggeris tidak menggayakan rambut messy dan tidak kemas. Gaya rambut mereka perlu rapi, kemas, tidak mengganggu dan teratur. Tapi Meghan Markle suka gayakan rambut yang santai dan lebih relax

Hairnets

Hiasan rambut adalah aksesoris penting untuk keluarga diraja Inggeris. Perasan tak mereka suka pakai hairnets. Hairnets merupakan hiasan rambut untuk nampak lebih anggun, menawan dan nampak ‘mahal’. Tapi Meghan Markle jarang pakai. Kalau ada majlis tertentu je akan dipakai.

Kuku

Kuku wajib pendek dan bersih! Sebelum keluar rumah terutama menghadiri majlis rasmi, mereka pastikan kuku bersih dan pendek. Tidak boleh pakai kuku palsu.

Pewarna Kuku

Kuku dah pendek dan bersih. Pewarna kuku hanya boleh digunakan dengan warna tertentu sahaja. Warna yang dibenarkan adalah soft pink atau warna yang tidak menyerlah.

Tak Betulkan Pakaian

Kalau nak betulkan baju ke rambut ke, touch up makeup ke, bukan di depan umum ye. Mereka dilarang membetulkan pakaian atau makeup di depan orang ramai. Betulkan hiasan rambut atau makeup depan orang dianggap tidak sopan dan bukan sikap bangsawan. Sebab tu mereka kena pakai makeup longlasting dan waterproof. Wow! Susahnya jadi royals family ni.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!