6 Petua' Untuk Hilangkan Garisan Leher Korang );

Type to search

Bae & Beauty Kecantikan

6 ‘Hacks’ Untuk Hilangkan Garisan Leher Korang

Share

Eh, boleh ke hilangkan garisan leher? Mestilah boleh! Walaupun leher adalah bahagian tubuh yang sensitif, kita mungkin abaikan penjagaan di situ. Jangan risau, ada petuanya. 

Memiliki garisan di leher adalah perkara biasa. Tetapi perkara ini sebenarnya membuatkan kita lebih tua dari usia kita. Untuk kes macam ini, pakar ada cadangkan beberapa perkara yang boleh dilakukan di rumah sahaja.

Jangan risau! dengan petua di bawah, kita akan buat leher korang kelihatan lebih muda dan boleh hilangkan garisan leher secara lebih semula jadi. Jom scroll ke bawah.

1. Guna telefon dan komputer dengan posisi yang betul.

Sebenarnya, ada istilah seperti ‘text-neck’ kerana pada masa kita mungkin sudah habiskan banyak masa dengan lihat ke skrin telefon atau komputer dengan posisi yang kurang betul.

Akibat dari posisi tersebut, kita mengalami sakit belakang dan kerutan di leher kerana posisi yang berulang ini. Solusi ini, sesuaikan komputer di hadapan korang dan pandang lurus ke depan.

Terdapat beberapa peranti khas untuk mengatur skrin korang dengan cara yang betul jika meja tidak selesa. Ini boleh menjadi ‘stand’ untuk komputer riba.

2. Gunakan aplikasi khas untuk mengawal kepala dan leher korang.

Terdapat aplikasi untuk betulkan posisi badan bagi android dan iphone yang memberi korang maklumbalas segera tentang postur badan korang. 

Secara tak langsung dapat membantu korang mengawal kedudukan kepala. dengan cara ini, setiap kali mendapat notifikasi, korang berpeluang untuk melawan garisan leher dengan lebih berkesan.

3. Jangan lupa bersihkan leher dan wajah setiap hari.

Setiap petang, korang boleh ikut rutin ini sebagai saranan

  • Tanggalkan semua solekan di muka, termasuk seluruh kawasan leher.
  • Gunakan pembersih yang baik untuk jenis anda.
  • Sapukan sedikit pelembap ke wajah anda, termasuk leher juga.
  • Prosedur sebegini akan mengebukan kulit korang dan membuang toksin dari leher.


4. Buang kulit mati di leher

Kita mungkin selalu scrub badan dan juga muka tetapi selalu terlupa untuk buatnya juga di bahagian leher. Memang kulit di leher adalah kulit yang paling sensitif tetapi korang perlu juga untuk ambil perhatian kerana di situ juga akan menghasilkan sel kulit baru.

Jangan lakukan prosedur ini secara agresif, urut dengan lembut untuk hindarkan kulit dari rosak. Buat secara sekali atau dua kali dalam seminggu.

5. Sapukan krim retinoid.


Krim retinoid adalah kaedah yang baik untuk melawan penuaan dan kedutan. 2% adalah jumlah tertinggi yang tersedia tanpa preskripsi.

Pakar mengesyorkan menggunakan krim ini dalam jumlah yang sangat kecil setiap 2 hari. Jangan gunakannya terlalu banyak kerana boleh menyebabkan kekeringan.

6. Lakukan senaman leher.

Pakar mengesyorkan melakukan yoga wajah selama 30 minit setiap hari selama sekurang-kurangnya 5 bulan untuk mendapatkan hasil terbaik. Berikut adalah beberapa senaman yang baik yang dapat menenangkan leher anda.

 

Bonus: Garis leher boleh muncul, walaupun pada usia muda.

Genetik dan persekitaran memainkan peranan besar dalam pembentukan garis leher. Dunia kita mempunyai banyak faktor tekanan yang dapat mempercepat penampilan mereka.

Kalau korang merasakan kulit leher bermasalah, jangan putus asa. Korang boleh mengambil tindakan untuk membantu melambatkan prosesnya.

Latih otot muka dan leher serta elakkan merokok. Ini dapat mengurangkan garisan leher dengan lebih ketara.

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!