8 Sunblock Terbaik Ini Sesuai Untuk Semua Jenis Kulit );

Type to search

Bae & Beauty Kecantikan

8 Sunblock Terbaik Ini Sesuai Untuk Semua Jenis Kulit

Share
sunblock

Sekiranya korang ingin keluar di siang hari pada hari panas atau hanya suka keluar dan ingin mendapatkan vitamin D harian, korang perlu melindungi kulit dengan sunblock.

Sunblock yang terbaik akan melindungi kulit korang dari sinar ultraviolet yang kuat dari matahari dan dapat kurangkan risiko kanser kulit serta tanda-tanda penuaan pramatang (seperti garis-garis halus dan bintik-bintik gelap).

Dengan semua pilihan pelindung matahari yang ada sekarang, korang akan lebih dapat penuhi pilihan mengikut jenis kulit.

Sama ada korang mempunyai kulit berjerawat atau sensitif, kulit yang cerah atau gelap, atau cenderung berminyak atau kering, terdapat sunblock yang secara serentak akan berfungsi pada masalah penjagaan kulit korang sambil melindungi dari sinar berbahaya.

Berikut adalah beberapa kriteria utama yang perlu diperhatikan: Pertama, cari pelindung matahari spektrum luas. Ini memantulkan sinar UVA dan UVB dari kulit melalui penghalang kimia.

Seterusnya, explore senarai bahan aktif. Hanya sunblock dengan bahan aktif seperti zink oksida dan titanium dioksida yang dianggap selamat dan berkesan, dan anda boleh membaca senarai lengkap ramuan yang diluluskan di laman web NPRA

Akhir sekali, pertimbangkan faktor perlindungan matahari (SPF), yang mengukur perlindungan UVB. NPRA mengesyorkan minimum SPF 15, sementara banyak pakar dermatologi menasihati SPF 30 atau lebih tinggi.

Penting untuk korang perhatikan yang SPF tidak mengukur berapa lama pelindung matahari berkesan tetapi kekuatan perlindungan. Sunblock mesti digunakan semula sekurang-kurangnya setiap dua jam dan lebih kerap jika korang berenang atau berpeluh secara aktif.

Secara amnya, kulit yang lebih cerah memerlukan SPF yang lebih tinggi antara 30 hingga 50 untuk mengelakkan terbakar sinar matahari kerana menyerap lebih banyak cahaya matahari daripada kulit yang lebih gelap.

Jom lihat 8 produk sunblock terbaik untuk kesemua jenis kulit.

1. Terbaik untuk kulit sensitif – Clinique Broad Spectrum SPF 50 Mineral Sunscreen Fluid For Face

Sunblock Clinique ini diformulasikan khas untuk wajah dan menandakan semua kotak, spektrum luas dan SPF 50. Ringan, sehingga tidak terasa berat di wajah korang dan cukup lembut untuk digunakan di sekitar mata. Teknologi “Invisible Shield” nya bermaksud jelas pada hampir semua warna kulit.

2. Terbaik untuk kulit Acne-Prone – EltaMD UV Clear Broad-Spectrum SPF 46

EltaMD ini bebas minyak dan wangian sehingga tidak akan menyumbat liang atau merengsakan kulit korang. Ia juga diformulasikan dengan sodium hyaluronate untuk menghidratkan kulit dan asid laktik untuk melicinkan tekstur dan mengurangkan kilauan.

 

3. Terbaik untuk kulit berminyak – Farmacy Green Defense Daily Mineral Sunscreen

sunblocks

Sebagai tambahan kepada semua asas pelindung matahari yang baik, produk ini memberikan faedah antioksidan melalui ekstrak chokeberry hitam dan marigoldnya. Menariknya, ekstrak ini juga melindungi dari cahaya biru dari semua smartphone korang.

 

4. Terbaik untuk kulit kering – Supergoop! Glow Oil SPF 50

Supergoop! Glow Oil meluncur dan membantu melembapkan dengan minyak biji meadowfoam. Ia juga memiliki ekstrak marigold dan minyak anggur untuk faedah antioksidan, dan tekstur ringan tidak akan membuat kulit terasa berminyak.

 

5. Terbaik untuk kulit gelap – Drunk Elephant Umbra Sheer Physical Daily Defense Broad Spectrum SPF 30 Sunscreen

sunblock

Pelindung matahari Drunk Elephant ini terus terang, yang sering sukar dijumpai untuk kulit yang lebih gelap kerana banyak formula dengan zink oksida meninggalkan cor putih. Ia juga pelindung matahari mineral, yang merupakan pilihan terbaik jika korang mengalami hiperpigmentasi.

 

6. Terbaik untuk pakai makeup – Nars Radiance Primer Broad Spectrum SPF 35 Sunscreen

sunblock

Nars Radiance Primer ini menjadikan basic yang halus untuk makeup korang dan menjadi sunblock dengan SPF 35. Bersihkan wajah korang sebelum pakai, dan bersiap-siap untuk bersinar. Dengan penggunaan biasa, pelindung matahari ini semestinya meremajakan wajah korang dengan formula Radiance Boosting Complex.

 

7. Terbaik untuk semua jenis kulit – Replenix Sheer Physical Sunscreen Cream SPF 50+

Replenix ini mempunyai bahan aktif zink oksida yang selamat, dan formula juga dibungkus dengan banyak manfaat antioksidan dari vitamin C dan E dan teh hijau. Ia juga mempunyai koenzim q10, yang mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan

 

8. Terbaik untuk badan – Kiehl’s Activated Sun Protector Water-Light Lotion SPF 30

sunblock

Kiehl mempunyai tekstur seperti air yang mudah diaplikasikan yang menghidrat dan menyerap lebih cepat. Dengan “Teknologi Penapis Matahari” yang dipatenkan, losyen menggunakan bahan aktif yang diluluskan seperti avobenzone dan oxybenzone untuk melindungi daripada sinar UVA dan UVB. Rumusannya juga mempunyai vitamin E untuk melindungi kulit anda dari radikal bebas.

**Setiap produk yang ditampilkan ini telah dipilih secara bebas dan ditinjau oleh team editorial Bae & Beauty.

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!