Selulit Makin Bertambah Masa Raya? Guna 5 Bahan Ini Untuk Hilangkan );

Type to search

Bae & Beauty Kecantikan

Selulit Makin Bertambah Masa Raya? Guna 5 Bahan Ini Untuk Hilangkan

Share
selulit

“Kenapa ya ada timbul kesan-kesan selulit pada kulit aku ni. Lagi-lagi bahagian peha dan belakang lutut. Nak kata aku gemuk tak juga, sebab BMI masih normal. Adakah cara menghilangkan selulit ni?”

Jangan anggap tubuh langsing kita tidak terkena selulit. Menurut pakar kajian selulit, wanita bertubuh ramping juga berisiko mengalami selulit. Menurut kajian kira-kira 85% wanita mengalami masalah ini.

Selulit bukan terjadi kerana berat badan, tetapi kandungan lemak di bawah kulit yang terkumpul sehingga memberi tekanan pada tisu-tisu penghubung yang ada permukaan kulit.

Tapi jangan risau, selulit bukanlah penyakit. Ia cuma lapisan lemak terkumpul di bawah kulit.

Sebelum berbelanja mahal untuk merawatnya melalui krim mahal dan teknologi terkini, cuba dulu beberapa cara menghilangkan selulit yang boleh anda lakukan sendiri dengan bahan semulajadi di rumah.

1. Buat Scrub Kopi

Rawat selulit sendiri di rumah dengan membuat sendiri skrub serbuk kopi. Campurkan ¼ cawan serbuk kopi, 3 sudu gula, dan 3 sudu minyak kelapa/zaitun sehingga menjadi pes. Lumurkan dan urut pada tempat bermasalah kemudian balut dengan plastik jernih.

Selain bau yang menyenangkan, kopi dapat membantu menegangkan kulit. Di samping itu kulit juga akan merasa lebih segar. Kaedah mengurut juga dapat melancarkan peredaran darah pada kulit.

2. Minyak Aromaterapi

minyak

Selain daripada mendapatkan sumber minyak omega-3 daripada makanan, anda juga boleh cuba menyapukan minyak kelapa dara, minyak zaitun, atau krim pelembap organik yang boleh dibeli di pasaran.

Jika anda peminat minyak aromaterapi, anda boleh menggunakan seleksi grapefruit, juniper, dan daun rosemary untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.

3. Cuka Epal

cuka epal

Cuka epal atau apple cider vinegar adalah salah satu cara menghilangkan selulit dengan cepat kerana ia mengandungi mineral, potassium, magnesium, dan kalsium. Elemen-elemen ini adalah penting untuk membuang toksin dan air yang ‘bertakung’ pada bahagian berlemak seperti paha dan perut.

Caranya, sampurkan cuka epal dengan air dengan nisbah 1:2 atau 1:1 (bergantung kepada sensitiviti kulit anda) dan sapukan campuran ini pada bahagian berselulit. Kemudian, balutkan dengan plastic wrap dan letakkan tuala suam di atasnya selama 1 jam. Selepas itu, buka balutan dan bilas dengan air bersih. Lakukan sebanyak sekali sehari sehingga selulit benar-benar hilang.

4. Makan Makanan Berasaskan Omega-3

omega 3

Selulit juga terjadi apabila badan tidak memiliki hormon yang seimbang. Hormon yang seimbang dapat dicapai dengan pengambilan minyak sihat. Kita biasa makan makanan mengandungi minyak sayuran tetapi lupa akan kepentingan minyak semulajadi omega-3 yang membantu mengimbangi hormon dan seterusnya mengurangkan selulit pada badan.

Selain melawan selulit, minyak omega-3 juga mempunyai pelbagai faedah untuk mengekalkan kesihatan kita. Kacang walnut, kacang pecan, chia seed, tuna dan ikan salmon adalah antara sumber semulajadi yang kaya dengan minyak omega-3.

5. Banyakkan Air Kosong

air masak

Amalkan pengambilan air kosong 8 gelas sehari dan pilih sayur dan buah yang mengandungi kandungan air yang banyak seperti tembikai, lobak putih, timun dan tomato.

Kandungan air yang banyak dapat menguatkan tisu-tisu penghubung pada kulit di samping dapat mengawal berat badan.

Tidur sekurang-kurangnya 7 jam sehari dapat memulihkan segala kelesuan pada badan dan menstabilkan hormon.

Selain menghalang pembentukan selulit, tidur yang cukup juga dapat mengawal berat badan, mengurangkan stres dan mengurangkan risiko mendapat penyakit.

Selamat mencuba!

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!