3 Petua Atasi Sugar Craving Ketika Berpuasa );

Type to search

Bae & Beauty Pilihan Bae & Beauty Sihat

3 Petua Atasi Sugar Craving Ketika Berpuasa

Share
sugar craving

Sugar craving? Gula ada di mana sahaja korang tengok dan mungkin muncul di beberapa makanan yang sukar dijangka.

Korang tahu tak yang kebanyakan roti gandum mempunyai sekurang-kurangnya satu kiub gula di dalamnya?
 
Walaupun korang jenis tak makan manis. korang mungkin akan alami sugar craving yang kuat dalam minggu pertama berpuasa.
 
Begitu banyak makanan karbohidrat “sihat” yang mengandungi gula tersembunyi di dalamnya, badan korang mungkin mengalami penarikan.
sugar craving

Masalah bila sugar craving

Masalah dengan gula adalah gula darah korang terikat dengan tahap tenaga dan kesihatan anda secara keseluruhan. Apabila gula darah terlalu rendah, korang akan mengalami sugar craving yang kuat.
 
Gula darah tinggi adalah hasil daripada makan makanan tinggi gula. Apabila makan gula pekat, gula darah korang akan meningkat ke tahap tinggi.
 
Nasib baik, dengan berpuasa selama sebulan setelah 11 bulan perut tidak berhenti rehat, sugar craving dapat dihentikan. Tapi tak bermaksud yang sugar craving akan hilang secara automatik.


Lawan sugar craving ketika berpuasa dengan merancang

Produk gula ada di mana-mana dan godaan kadangkala sukar untuk dilawan. Cara terbaik untuk mendekati keinginan gula adalah dengan merancang.
 
Sekiranya korang mengekalkan keseimbangan protein, lemak dan serat ketika berpuasa, korang akan mencegah penurunan gula darah yang menyebabkan mengidam gula.
 
Rajin makan makanan ringan seperti keju, kacang, biji dan telur rebus ketika waktu berbuka puasa atau moreh supaya korang dapat stabilkan gula darah dengan cepat tanpa beralih ke makanan manis.
 
Sugar craving juga boleh menjadi tanda kekurangan nutrisi. Bila kekurangan magnesium, akan sentiasa nak kan coklat dan gula-gula.

Teknik lain yang boleh digunakan ialah menggosok gigi. Banyak pakar diet juga mendapati bahawa menggosok gigi atau menggunakan jalur nafas Listerine dapat membantu hilangkan craving.
 
Minum dua gelas air besar ketika sahur dan berbuka juga dapat membantu menghilangkan keinginan. Sekiranya perut korang sudah kenyang, korang mungkin kurang mendapat sugar craving.
sugar craving

Makanan anti-sugar craving

Terdapat pelbagai jenis produk rendah karbohidrat yang tersedia di pasaran yang dapat patahkan keinginan benda manis.
 
Yogurt karbohidrat rendah, coklat, ais krim dan gula-gula semuanya dapat membantu korang ketika berbuka puasa dan masih boleh dapatkan sesuatu yang manis untuk dimakan.
 

Sugar craving adalah realiti yang tak banyak orang sedar ketika berpuasa, tetapi harap petua di atas akan bantu korang untuk atasinya dan tetap komited di bulan yang penuh rahmat ini.

Ikuti kisah lain tentang gula di sini: Kurangkan gula mulai tahun baru~

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!