Tingkatkan Hormon Dopamin Agar Kecantikan Itu Bermula Dari Dalam Verst Bae & Beauty );

Type to search

Bae & Beauty Kecantikan

Tingkatkan Hormon Dopamin Agar Kecantikan Itu Bermula Dari Dalam

Share

Hormon dopamine adalah sebatian kimia di otak yang memainkan peranan dalam memberikan rangsangan kepada seluruh tubuh. Hormon ini sangat berkait dengan pelbagai aktiviti manusia, dari keupayaan untuk mengingat serta menggerakkan anggota badan.

Seperti hormon serotonin, dopamin dirujuk sebagai “hormon gembira” kerana peranan mereka bermain dalam mengawal selera dan emosi.

Hormon ini juga terlibat dalam beberapa keadaan kesihatan mental, termasuk kehilangan mood dan kemurungan.

1. Berfungsi sebagai neurotransmitter

Dalam tubuh, hormon dopamine dikenali sebagai neurotransmitter, sebatian kimia yang bertindak sebagai rangsangan (mesej rangsangan) ke sel-sel saraf, baik di dalam otak dan di otot.

2. Mempengaruhi tingkah laku

Dopamine juga boleh menjejaskan tingkah laku seseorang. Apabila dikeluarkan pada kadar yang betul, hormon dopamin akan membuat rasa teruja dan bermotivasi.

3. Vasolidator

Pada paras normal, hormon dopamin dalam saluran darah boleh menjadi vasodilator. Ini bermakna bahawa hormon menyimpan saluran darah daripada merebak supaya tekanan darah tidak meningkat.

4. Menggalakkan perasaan positif

Hormon dopamine mempengaruhi kemunculan perasaan yang menyenangkan, cinta, kebahagiaan, motivasi, kepada keyakinan. Tetapi jika dilepaskan terlalu banyak, hormon-hormon ini boleh membuat orang terobsesi dengan sesuatu.

5. Mempengaruhi keupayaan untuk memberi tumpuan

Masalah hormon dopamine di otak sering dikaitkan dengan penyakit Attention Deficit Hyperactive Disorder (ADHD) atau Sindrom Kurang Daya Tumpuan dan Hiperaktif). Oleh itu, pesakit ADHD akan diberikan ubat untuk meningkatkan pengeluaran pengeluaran dopamin di otak.

6. Meningkatkan fungsi jantung dan aliran darah ke buah pinggang

Kesan ini menjadikan ubat yang mengandungi dopamin hormon boleh digunakan untuk rawatan seperti kegagalan jantung, kegagalan buah pinggang, kecederaan atau serangan jantung.

7. Memainkan peranan dalam perkembangan gangguan otak

Pelepasan hormon dopamine yang berlebihan di otak akan meningkatkan risiko skizofrenia. Sebaliknya, tahap dopamin yang terlalu rendah di dalam otak pula dikaitkan dengan penyakit Parkinson.

8. Mempengaruhi fungsi organ-organ badan

Hormon dopamine boleh menjejaskan kerja organ-organ penting dalam badan, seperti buah pinggang dan pankreas. Di buah pinggang, hormon ini meningkatkan pengeluaran air kencing. Walaupun dalam pankreas, hormon dopamine menekan pengeluaran hormon insulin, yang memainkan peranan dalam mengekalkan paras gula darah.

9. Menyokong pencernaan dan ketahanan

Hormon dopamine dapat membantu proses penghadaman, dengan membuat saluran pencernaan mencerna nutrien secara optimum. Di samping itu, hormon dopamine juga boleh meningkatkan daya tahan tubuh dan mengurangkan keradangan.

Cara meningkatkan kadar Dopamine

·Meditasi dan refleksi. Dapatkan tidur dan rehat yang mencukupi untuk meningkatkan kadar dopamine di dalam badan. Ini kerana dopamine memainkan peranan penting untuk tubuh agar dapat berfungsi dengan baik.

·Elakkan rasa tidak yakin terhadap diri sendiri kerana dengan sikap positif terhadap diri sendiri dan menghargai diri sendiri akan meningkatkan lagi kadar dopamine dalam badan.

·Self-reward setelah selesainya sesuatu perkara akan membuatkan kita lebih rasa berharga dan dihargai walaupun datangnya dari diri sendiri. Tidak kira apa jua yang pencapaian, reward lah diri sendiri walau dengan makanan sahaja sekalipun.

·Buat sesuatu kerja yang senang dan kita suka sebagai hobi. Apabila kita melakukukan perkara yang disukai semestinya kita akan lakukan perkara tersebut dengan tenang. Pada masa itu lah, kadar dopamine kita akan mengalir deras kerana dopamine akan terpengaruh pada rasa yang menyenangkan.

·Lagu yang tenang juga dapat menaikkan hormon dopamine kerana ia membuatkan kita rasa senang. Pemilihan lagu juga penting seiring unttuk menaikkan dopamine. Jika lagu sedih yang dipilih, akan menganggu emosi dan mood sekaligus membuatkan kadar hormon dopamine menurun.

·Pemakanan yang seimbang. Elakkan makan makanan yang tidak sihat seperti makanan bergula, makanan segera dan kafein kerana ia akan menyebabkan jangka masa pendek kadar hormon dopamine. Pengambilan yang tinggi tirosin seperti pisang, ayam, telur dan yogurt adalah contoh makanan yang sesuai dan meningkat kan hormon dopamine.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!