19 Fakta Menarik Tentang Darah Yang Mungkin Ramai Tak Tahu );

Type to search

Bae & Beauty Trend

19 Fakta Menarik Tentang Darah Yang Mungkin Ramai Tak Tahu

Share

Kita semua tahu yang sistem darah manusia sangat kompleks. Sebab itulah pentingnya untuk menjaga jantung dan mengetahui jenis darah korang. Malangnya, banyak orang tak tahu mengenai semua tubuh badan kita.

Jom kita scroll di bawah untuk lihat 19 fakta menarik tentang darah manusia.

Fakta 1: Ia akan mengambil 1,120,000 nyamuk untuk mengalirkan semua darah dari seorang lelaki dewasa.

Fakta 2: Untuk membuat darah bergerak, jantung membuat pengepaman sehingga dapat melepaskan aliran darah setinggi 30 kaki.

Fakta 3: Seorang manusia boleh hidup tanpa nadi. Pada tahun 2012, doktor memasang alat di badan Craig Lewis yang berusia 55 tahun yang membolehkan darah beredar ke seluruh tubuhnya tanpa nadi.


Fakta 4: Jumlah darah yang mengalir ke seluruh badan selama 25 hari bersamaan dengan kolam renang bersaiz sederhana.

Fakta 5: Seseorang boleh kehilangan 40% darah mereka dan masih lagi boleh hidup. Sudah tentunya, pemindahan darah tepat pada masanya sangat diperlukan.

Fakta 6: 21% daripada semua serangan jantung berlaku pada hari Isnin. Puncak kedua berlaku pada hari Jumaat. Para saintis menganggap bahawa alasannya adalah “pencurahan” hormon stres pada awal seminggu.

Fakta 7: Denyutan jantung kita mempengaruhi mood kita. Para saintis mengkaji fenomena ini ketika seorang lelaki dilengkapi dengan hati yang baru. Selepas pembedahan, fikiran, perasaan, dan tindakannya berubah dengan cara yang tidak biasa

Fakta 8: Untuk mengurangkan risiko serangan jantung, korang harus bangun dengan perlahan pada waktu pagi dan mengurangkan intensiti senaman malam .

Fakta 9:  Air kelapa dapat menggantikan plasma darah.

Fakta 10: Kumpulan darah mungkin menjadi alasan perceraian. Para saintis telah mengetahui bahawa ada kaitan antara jenis darah pasangan dan peratusan perceraian. Oleh itu, pada pasangan yang paling kuat, kedua-dua orang mempunyai jenis O. Pasangan yang memutuskan untuk bercerai biasanya mempunyai kombinasi seperti: A + AB atau A + O.

Fakta 11: Jenis darah memberi kesan kepada kesihatan kita. Orang dengan darah jenis O tidak mudah terkena penyakit kardiovaskular tetapi mereka lebih mudah terkena kanser kulit atau kegemukan.

Fakta 12: Orang berdarah jenis A harus memperhatikan tahap kolesterol dalam darah mereka. Mereka berisiko terkena penyakit jantung koronari

Fakta 13: Mereka yang mempunyai darah jenis B harus ingat bahawa mereka terdedah kepada diabetes dan kanser pankreas. 

Fakta 14: Orang yang mempunyai darah jenis AB harus menjaga ingatan dan konsentrasi mereka kerana kemungkinan penurunan kognitif pada individu AB adalah 82% lebih tinggi daripada jenis lain.

Fakta 15: Minuman tenaga mengubah cara jantung berdegup. Para saintis telah mengetahui bahawa setelah minum minuman bertenaga, jumlah kafein hingga 3 kali lebih tinggi daripada minuman berkafein lain seperti kopi atau soda. Lebih-lebih lagi, ia mempengaruhi degupan jantung kita dan boleh menyebabkan sawan atau kematian

Fakta 16: Diet jenis darah tidak berfungsi. Para saintis dari University of Toronto telah membuktikan bahawa diet khas mengikut jenis darah individu adalah mitos

Fakta 17: Di Jepun, terdapat industri barang khas untuk setiap jenis darah: makanan, produk kosmetik, dan produk penjagaan diri.

Fakta 18: Prestasi kesukanan bergantung pada jenis darah seseorang. Satu kajian yang diadakan pada tahun 2017 menunjukkan bahawa orang dengan darah jenis O mempunyai stamina yang lebih baik daripada jenis darah yang lain. Di antara pemain polo air elit, saintis tidak menemui orang yang mempunyai darah jenis AB. Tetapi kelebihan darah jenis O hanya berfungsi jika seseorang selalu bersenam.

Fakta 19: Perwatakan kita bergantung pada jenis darah kita. Para saintis telah menemui kaitan antara watak subjek dan jenis darahnya. Di Jepun, orang percaya bahawa golongan darah mempengaruhi sifat keperibadian seseorang dan kejayaan mereka di tempat kerja dan dalam hubungan peribadi.


Fakta mana yang paling menarik? Kongsi pendapat korang disini.

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!