6 Cara Untuk Mak Mertua Suka Pada Kita );

Type to search

Bae & Beauty Pilihan Bae & Beauty Trend

6 Cara Untuk Mak Mertua Suka Pada Kita

Farhana Syahirah
Share

Apabila anda menjadi sebahagian daripada keluarga pasangan, anda mungkin akan menemui beberapa batu di sepanjang jalan, terutama dalam hubungan anda dengan mak mertua.

Sekiranya anda ingin menjalin hubungan yang sihat dari awal atau jika anda ingin mengatasi kesulitan yang sudah ada, ketahuilah bahawa anda boleh bergaul dengan mak mertua anda.

Perlakukan dia dengan hormat dan dengan baik, libatkan pasangan anda, terutama jika ada konflik, dan biasakan untuk menyerah dan bersikap tegas bila perlu, lebih-lebih lagi jika anda tinggal bersama.

 

Langkah 1

Mengamalkan sikap positif setiap kali anda menghadapinya. Bersikap baik dan baik, walaupun anda kelihatan sedikit paksa. Apabila keadaan dilihat dalam keadaan positif, keadaannya lebih baik daripada yang dijangkakan.

Contohnya, jika anda pergi ke rumahnya, senyum semasa memandu dan fikirkan perkara menarik untuk ditarik. Sebaik sahaja anda melihatnya, senyum, beri salam, tunjukkan rasa hormat dan bersikap mesra.

 

Langkah 2

Jadilah pasangan yang rapat. Tunjukkan kepada mak mertua bahawa anda dan pasangan anda adalah pasangan dan ibu bapa yang rapat. Bercakap dengannya bersama untuk merasa lebih disokong.

Walaupun yang lain adalah neutral, ada baiknya anda hadir dan mendengar interaksinya. Mintalah pendapat pasangan anda tanpa memarahinya terhadap ibunya sendiri. Sekiranya keadaannya buruk, minta suami atau isteri anda untuk membincangkannya.

 

Langkah 3

Hormati sudut pandangan yang berbeza. Walaupun anda tidak setuju dengan apa yang dia katakan, dengarkan mak mertua anda.

Jangan langsung tidak setuju, dengarkan (walaupun anda menganggapnya tidak masuk akal) dan tunjukkan bahawa anda memberi perhatian. Anda tidak perlu bersetuju dengan apa-apa.

Berikan jawapan yang neutral, seperti: “OK, saya akan berfikir” atau “Terima kasih atas sumbangannya”. Sekiranya dia meletakkan anda dalam posisi yang sukar, buat alasan.

Katakan, “Saya lebih suka tidak menjawab sekarang. Nanti saya bincang dengan pasangan saya terlebih dahulu.”

Langkah 4

Fahami perasaan anda terhadap mak mertua anda. Bolehkah anda meletakkan kasut dari semasa ke semasa untuk memahami dengan tepat dari mana asalnya tingkah laku yang dianggap jahat dan kritikal ini?

Dia mencintai orang yang anda berkahwin, jadi pasti ada sesuatu yang baik dalam dirinya! Apa sahaja milik anda perasaan, dia akan terus menjadi salah satu orang terpenting dalam hidup pasangannya. Tanyakan pada diri anda dengan jujur ​​jika bukan kecemburuan anda yang menimbulkan masalah.

Sesiapa yang mempunyai hubungan tegang atau sukar dengan ibunya dapat menunjukkan perasaannya pada ibu mertuanya. Ingat bahawa mereka adalah orang yang berbeza dan setiap hubungan adalah satu.

 

Langkah 5

Tangan terbuka. Tidak dapat dielakkan untuk tidak bersetuju dengan isu-isu tertentu, terutama hidup bersama. Pilih perkara yang menurut anda patut dilakukan oleh kaki anda dan tentukan apa yang anda boleh bertolak ansur.

Sekiranya ada cucu, dia mungkin ingin memberikan pendapat mengenai keibuan, pendidikan, aktiviti dan juga cara berpakaian mereka.

Dengarkan pendapatnya dan cuba sesuaikan apa yang anda boleh. Sekiranya anda mempunyai pendapat yang kuat, sampaikan. Katakanlah: “Saya memahami kedudukan anda, tetapi buat masa ini saya ingin melakukannya dengan cara saya”.

 

Langkah 6

Cuba lihat perkara baik yang dia lakukan dan puji. Cuba lihat yang baik dan bukan hanya yang buruk. Sekiranya dia selalu membersihkan walaupun anda mengatakan anda tidak perlu, terima kasih atas penjagaan dan sumbangannya.

Ketahui perkara baik yang ditambahkannya dalam hidup anda, kehidupan pasangan anda dan juga anak-anak anda.

Sekiranya boleh, luahkan rasa terima kasih dengan ikhlas. Sekiranya dia membeli barang untuk keluarga anda, katakan, “Terima kasih, betapa banyak perhatian dan kasih sayang!”

Sekiranya anda merasa sama sekali tidak dapat berbicara dengan mak mertua anda, mintalah pasangan anda untuk memberi syafaat. Sekiranya permintaan itu datang dari anak, dia mungkin lebih bersedia untuk mendengar dan bekerjasama.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!