Halima Aden Tinggalkan Dunia Fesyen Demi Islam );

Type to search

Bae & Beauty Trend

Halima Aden Tinggalkan Dunia Fesyen Demi Islam

Share

Model Halima Aden mengatakan yang dia akan berhenti dari dunia peragaan kerana bekerja dalam fesyen memaksanya untuk berkompromi dengan kepercayaan agamanya Islamnya.

Halima, yang dipuji sebagai pelopor kerana menjadi salah satu model pertama yang memakai hijab dan berjalan untuk label fesyen utama termasuk Kee West’s Yeezy, membuat posting beberapa gambar di media sosial yang menggambarkan dia seakan terkeluar dari landasan agama kerana fesyen.

“Saya hanya boleh menyalahkan diri sendiri kerana lebih mementingkan peluang daripada apa yang dipertaruhkan,” tulisnya di Instagram Stories.

Halima juga berkongsi catatan dirinya dalam kempen untuk Rihanna’s Fenty Beauty, menulis: “(Rihanna) membiarkan saya memakai hijab yang saya bawa. inilah diri saya yang sebenarnya.”

Dalam posting lain, model itu juga berbicara tentang perasaan yang timbul dari menjadi “minoriti dalam majoriti”, dengan menambah: “Apa yang saya salahkan industri ini adalah kekurangan stylist hijabista.” Dia mengatakan ini menyebabkan sedikit pemahaman mengenai tudung dalam industri fesyen.

Tahun lalu, dia memberitahu Observer bahawa hijabnya tidak boleh dirunding dalam kontraknya dengan agensi model IMG.

“Bukan kerana saya rasa orang tidak akan mendengar – lebih-lebih lagi mereka tahu apa yang diharapkan,” katanya.

Dalam catatan media sosial yang lain, Halima menulis tentang merasakan berat badan sebagai model fesyen sederhana paling berprofil tinggi.

Halima Aden menjadi terkenal pada tahun 2016 berikutan gilirannya dalam pertandingan kecantikan Miss USA, ketika dia menarik perhatian editor fesyen dari Carine Roitfeld.

Beliau menandatangani kontrak dengan agensi pemodelan global IMG dan membuat penampilan sulung di minggu fesyen New York di mana dia menjadi model peragaan untuk Kanye West’s Yeezy dan Maxmara.

Lapan belas bulan yang lalu, Halima memulakan perbualan mengenai kesopanan dan fesyen dengan kedua-dua pengkritik dan penyokong ketika dia menjadi model pertama yang memakai hijab yang menghiasi sampul Sports Illustrated.

[Sumber: The Guardian]

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!