Profesor Sarah Gilbert: Saintis Wanita yang Cipta Vaksin AstraZeneca );

Type to search

Bae & Beauty Trend

Profesor Sarah Gilbert: Saintis Wanita yang Cipta Vaksin AstraZeneca

Share
sarah gilbert

Nama Sarah Gilbert ini mungkin agak asing bagi warga Malaysia, namun wanita ini merupakan seorang saintis yang telah membuat penemuan vaksin AstraZeneca.

Profesor Sarah Gilbert dari Universiti Oxford ini mencipta vaksin tersebut tetapi enggan mempatenkannya atau mendapat keuntungan daripadanya.

“Sebagai individu yang mencipta vaksin yang sangat diperlukan sekarang, saya dapat memperoleh keuntungan yang besar. Saya menolak untuk mempatenkan vaksin selain (memperoleh sejumlah) royalti untuk kerja keras.

“Saya tidak mahu mengemukakan hak paten penuh kerana saya ingin berkongsi faedah intelektual dengan sesiapa sahaja yang boleh menghasilkan vaksin mereka sendiri,” katanya.

sarah gilbert
©Harper's Bazaar / Foto

Sesuai dengan keinginannya, Oxford dan AstraZeneca telah bersetuju untuk tidak mendapat keuntungan dari vaksin tersebut.

Menurut laporan dari BBC, kos vaksin AstraZeneca hanya sekitar US $4 (RM16) setiap dos, jauh lebih murah daripada vaksin lain.

Vaksin AstraZeneca juga dikatakan mempunyai khasiat 92% dan berkesan terhadap varian Delta.

Sebuah video Dr Gilbert dan karyanya mengenai vaksin itu menjadi viral di media sosial baru-baru ini dengan pengguna memuji kepintarannya dan mengatakan bahawa dia adalah inspirasi.

Artikel berkaitan: Pemain Golf Amatur Wanita Malaysia Menunggu Debut Pertama Dalam ‘British Open’ & Kejuaraan Evian

Perbualan Esklusif bersama Profesor Sarah Gilbert

Profesor Sarah Gilbert, 59, telah berada di barisan depan dalam penyelidikan vaksin terhadap patogen dan virus sepanjang kariernya, terutama pada abad ke-21.

Lulusan University of East Anglia dan University of Hull sebelumnya membantu dalam penyelidikan dan pengembangan vaksin terhadap Ebola dan MERS, menurut laporan itu.

[Sumber: BBC]
Tags:
Farhana Syahirah

Kaki ulat buku dan digital serta suka memberi "hidden knowledge" kepada pembaca. Gemar berkongsi cerita dan sisi menarik positif yang mungkin boleh dijadikan sumber evergreen sepanjang masa.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!