53 Aplikasi iOS Didapati 'Clipboard' Data Pengguna - Verst E-Com

Type to search

E-Com Gajet Pilihan E-Com

53 Aplikasi iOS Didapati ‘Clipboard’ Data Pengguna

Share

Telah didapati bahawa aplikasi TikTok telah ‘clipboarding’ data untuk setiap saat kepada pengguna iOS dan sekumpulan aplikasi lain didapati melakukan perkara yang sama.

Dalam satu temu bual dengan Ars Technica, Tommy Mysk, penyelidik keselamatan yang menemukan perkara ini berkata bahawa 53 aplikasi iOS ini hanya klip data apabila dibuka.

Aplikasi yang dimaksudkan pula bukan sekadar aplikasi yang dibina oleh beberapa pemaju Cina dan secara rawaknya aplikasi seperti The New York Times, Wall Street Journal, Viber, dan Weibo hanyalah beberapa aplikasi bermasalah yang ditemui Mysk dalam carian.

Malah aplikasi permainan mudah alih seperti Bejeweled dan PUBG Mobile juga didapati melengkapkan input pemainnya.

Didapati bahawa TikTok meletak data pelanggan iOSnya di belakang tabir. Pada mulanya, tingkah laku aplikasi tidak akan disedari, tetapi ia menjadi teruk selepas naik taraf iOS 14 beta yang baru-baru ini diumumkan Apple. Dimana ia hadir dengan ciri pemantauan ‘clipboard’.

Sejak ditemui oleh Mysk, beberapa pembangun dilaporkan telah melakukan perubahan aplikasi mereka dengan ‘clipboard’. Namun, masih belum dapat dipastikan adakah baki pembina aplikasi ini akan melakukan perkara sama.

(Sumber: Ars Technica, Engadget, Lowyat)
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!