Adakah Berbaloi Memiliki insurans Perjalanan Untuk Gajet Anda - Verst );

Type to search

E-Com Gajet Pilihan Editor

Adakah Berbaloi Memiliki insurans Perjalanan Untuk Gajet Anda

Share

Semasa melancong ke luar negara, anda mungkin membawa sejumlah alat. Mengetahui bila anda dilindungi semasa bercuti memberikan anda sedikit ketenangan dan kebebasan untuk menikmati percutian anda. Sama ada kamera dicuri atau kerosakan komputer riba anda, perkara ini akan meringankan tekanan kewangan bagi menggantikannya ketika anda pulang.

Terdapat dua pilihan utama semasa mengambil insuran gajet:

Mengambil perlindungan gajet untuk insurans perjalanan anda:
Beberapa polisi insurans perjalanan membolehkan anda membeli perlindungan tambahan untuk barangan bernilai tinggi seperti komputer riba, telefon dan kamera dengan spesifikasi tinggi.

Mengambil polisi alat perjalanan yang berasingan:
Jika anda mempunyai banyak gajet, atau alat yang anda miliki sangat berharga, maka memilih insurans gajet yang berasingan dapat meyakinkan anda bahawa semua alatan anda dilindungi semasa anda sedang bercuti.

Menyenaraikan barangan sebagai sebahagian daripada insurans kandungan anda: Menyenaraikan alat anda sebagai barangan “berrisiko” sebagai sebahagian daripada insurans kandungan anda harus merangkumi perjalanan seluruh dunia.

Menginsuranskan dengan polisi insurans alatan umum: Menginsuranskan alatan anda adalah pilihan lain, dimana kini ia lebih popular kerana orang mula membawa telefon yang berharga ribuan ringgit.

Apa sahaja yang anda mahukan, penting untuk memeriksa kandungan dokumen anda untuk mengetahui butiran perlindungan yang disediakan.

Sebagai contoh, mungkin akan ada had tuntutan bagi satu barangan dan kuantiti maksimum yang boleh anda tuntut untuk sebarang alat yang diberikan.

Periksa juga lebihan. Mungkin ada jumlah yang harus anda bayar untuk tuntutan yang anda buat. Oleh itu, misalnya, anda buat tuntutan untuk telefon bernilai RM2000, mungkin akan ada caj beberapa peratus kos yang perlu ditolak dan anda tidak akan dapat semuanya. Polisi insurans perjalanan biasa mungkin mempunyai kelebihan yang lebih tinggi daripada polisi alat khusus.

Apa yang dilindungi dalam insurans gajet?
Insurans peralatan memberikan perlindungan terhadap:

Kerosakan Tidak Sengaja: Sekiranya gajet anda rosak secara tidak sengaja, maka insurans perjalanan anda akan menanggung kos pembaikan.

Kecurian: Kisah penyeluk saku yang menyasarkan pelancong adalah benar. Oleh itu, sekiranya gajet anda dicuri, insurans perjalanan anda dengan menanggung dan menggantikannya, atau bahagian yang telah diganti

Kerosakan Akibat Cecair: Perkara mengenai teknologi moden ialah gajet biasanya tidak kalis air. Ini mungkin tidak berlaku dengan insurans perjalanan, yang sering tidak termasuk kerosakan akibat cecair.

Adakah tahap insurans gajet yang berbeza?
Tahap insurans perjalanan bagi gajet berbeza. Tahap nilai biasanya terdiri daripada beberapa bahagian perlindungan maksimum boleh mencecah RM5000.

Sebagai tambahan kepada tahap yang berbeza dengan insurans gajet, penanggung insurans juga menawarkan jenis insurans yang berbeza dalam jangka masa panjang:

Perjalanan tunggal: yang menawarkan perlindungan sehingga 90 hari
Backpacker: yang menawarkan perlindungan sehingga 12 bulan
Pelbagai perjalanan tahunan: yang dapat menawarkan perlindungan untuk jumlah perjalanan tanpa had dalam tempoh 12 bulan, tertakluk kepada jangka waktu perjalanan maksimum sama ada 31 hari, 45 hari, 62 hari atau 92 hari.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!