Apple Sah Tidak lagi Bersama Intel - Verst E-Com

Type to search

E-Com Pilihan E-Com Review

Apple Sah Tidak lagi Bersama Intel

Share

Apple secara rasmi telah mengumumkan bahawa produk Mac yang akan datang akan menggunakan silikon sendiri dan bukannya cip Intel tidak lama lagi. Berlaku semasa ucaptama WWDC 2020, pengumuman oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tim Cook telah mengesahkan khabar angin yang kita dengar sebelum ini.

Mac SoCs baru umum dibina berdasarkan pengalaman Apple dalam merancang silikonnya sendiri untuk iPhone, iPad, dan Apple Watch selama ini. Selain daripada prestasi dan kelebihan penggunaan tenaga yang diharapkan oleh Apple dari SoCs baru untuk Mac, mereka dapat memudahkan pembangun membuat dan mengoptimumkan perisian untuk semua produk Apple dalam satu masa, memandangkan mempunyai seni bina yang sama.

Mempunyai asas ARM yang sama, dengan ini pembangun dapat membina aplikasi untuk semua peranti Apple dari iPhone, iPad hingga Apple Watch. Dikatakan ini akan memperluas pelbagai aplikasi yang tersedia untuk Mac pada masa akan datang.

Kita berharap untuk melihat aplikasi iPhone dan iPad dari App Store berjalan di macOS. Apple menunjukkan aplikasi iOS seperti Monument Valley 2, aplikasi pelajaran gitar Fender Play dan aplikasi meditasi Tenang pada Mac melalui macOS Big Sur.

Walaupun Apple tidak mendedahkan perincian mendalam mengenai SoC baru untuk Mac, Tim Cook menyatakan bahawa pihaknya akan mengambil masa sekitar dua tahun untuk menyelesaikan peralihan. Walaupun begitu, Apple berhasrat melancarkan Mac pertama dengan SoC baru pada akhir tahun ini.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!