ePenjana - RM50 Boleh Digunakan Untuk Bayaran Atas Talian, Tol, eHailing dan Servis Aplikasi Verst E-Com );

Type to search

E-Com Apps

ePenjana – RM50 Boleh Digunakan Untuk Bayaran Atas Talian, Tol, eHailing dan Servis Aplikasi

Share

Ketika berita mengenai ePenjana diberitahu, dikhabarkan penerima bebas menggunakan kredit RM50 untuk apa sahaja termasuk pembelian dalam dan luar talian. Pada dasarnya, penggunaannya sama dengan program eTunai Rakyat RM30 sebelum ini yang dijalankan pada awal tahun.

Keupayaan untuk menggunakan kredit melalui perkhidmatan dalam talian dan dalam aplikasi telah disahkan oleh Boost, Grab dan Touch‘n Go eWallet. Menurut Grab, anda boleh membelanjakan kredit eWallet RM50 anda untuk apa sahaja termasuk membeli-belah dalam talian dan perkhidmatan Grab yang merangkumi penghantaran GrabCar, GrabMart dan GrabFood.

Sementara itu, Touch ‘n Go eWallet juga mengesahkan bahawa pengguna juga dapat menggunakan kredit mereka untuk apa sahaja termasuk membeli-belah dalam talian, pembayaran dalam aplikasi seperti tempat letak kenderaan dan muat turun mudah alih serta menggunakan tol yang dikenakan melalui PayDirect atau RFID.

Menurut Boost, RM50 dapat digunakan untuk sebarang transaksi dalam ekosistem Boost kecuali untuk sumbangan dalam aplikasi. Mereka mengesahkan bahawa anda dapat menggunakannya untuk membayar dalam talian dan luar talian, membayar bil utiliti, dan membeli tambah nilai prabayar dalam aplikasi.

Anda Perlu Tahu

Pada dasarnya, penggunaan RM50 adalah sama dengan eTunai Rakyat. Satu-satunya perkara yang tidak dapat anda lakukan ialah membawa keluar atau memindahkan kredit ePenjana ke akaun lain. Kredit RM50 diberi untuk mempromosikan transaksi tanpa tunai dan untuk meningkatkan perbelanjaan pengguna. Sebagai tambahan kepada kredit RM50, penyedia eWallet akan memberikan nilai tambahan RM50 dalam bentuk wang tunai, diskaun dan baucar.

Program ePenjana terbuka untuk semua rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas dengan pendapatan tahunan kurang dari RM100,000.

Apa Yang Anda Perlukan Untuk Menebus?

Untuk menebus, anda mesti mempunyai salah satu daripada 3 eWallet yang disokong (Boost, Grab, Touch ‘n Go eWallet) dan akaun mesti disahkan dengan IC anda. Anda boleh menebus mulai 31 Julai 2020 dari eWallet dan pastikan anda telah mengemas kini aplikasi ke versi terkini.

Anda juga diminta untuk memasang aplikasi MySejahtera (Android, Huawei, iOS) agar penebusan diterima. Aplikasi MySejahtera mesti dikemas kini dengan maklumat peribadi anda termasuk nombor IC anda.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!