);

Type to search

E-Com Gajet Tech

Kaca Mata AR Apple Telah Terbongkar, Dan Ia Sangat Menarik!

Share

Bagi ramai yang tidak tahu, Apple kini sedang mengusahakan kacamata ‘Augmented Reality (AR)’ selama beberapa tahun yang lepas. Perkara ini mula terbongkar oleh kerana beberapa khabar angin yang secara tidak langsung mengesahkan dokumentasi paten yang menggambarkan teknologi yang digunakan dalam produk tersebut.

AR telah menjadi ciri utama iOS selama beberapa tahun, dan ia juga merupakan yang ingin diperbaiki oleh Apple dalam masa terdekat. Ipad Pro terbaru Apple dilengkapi dengan kamera LiDAR yang dapat digunakan untuk aplikasi AR, dan model iPhone 12 Pro juga diharapkan dapat memiliki fungsi yang sama.

Source: Front Page Tech

Beberapa minggu yang lalu, Jon Prosser (Dia merupakan salah satu Youtuber dalam Front Page Tech yang telah menjadi salah satu leakers yang paling dipercayai)  mengatakan bahawa dia mempunyai akses ke maklumat mengenai kacamata AR Apple, dengan mengatakan bahawa dia akan berkongsi lebih banyak lagi dalam masa terdekat.

Mengikut kepada Prosser, Apple Glass dilaporkan akan kelihatan seperti sepasang cermin mata biasa, dan ia akan memaparkan maklumat yang dihasilkan pada Iphone kepada pengguna. Buat masa ini, cermin mata tidak berfungsi dengan pelindung matahari, kata laporan itu, tetapi versi yang akan datang mungkin akan berlaku.

Source: Front Page Tech

Prototaip Apple Glass yang terkini dikatakan diperbuat daripada plastik, dan peranti tersebut boleh caj tanpa wayar. Reka bentuk akhir mungkin berbeza, tetapi ia akan tetap nampak seperti kacamata dan bukannya “teknologi yang menakutkan” yang akan kelihatan tidak wajar di wajah anda.

Cermin mata tersebut akan dilengkapi dengan kamera LiDAR, dan jurutera Apple akan menggunakan data LiDAR dari Ipad dan Iphone untuk menyempurnakan teknologi bagi Apple Glass.

Source: Front Page Tech

Antara muka pengguna Apple Glass disebut sebagai Starboard, sesuatu yang didedahkan oleh Prosser beberapa minggu yang lalu semasa podcast. Pengguna akan dapat mengawal Apple Glass melalui gerak isyarat pada peranti dan di hadapannya. Iphone akan memproses data yang akan diprojeksikan di Glass, kerana yang dapat dipakai akan menyerupai Apple Watch yang asli ketika ia hadir ke aplikasi.

Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh menonton video di bawah:

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!