Kerajaan Bakal Memperkenalkan Modul Baru Bagi Mengawasi Penggunaan Gajet Elektronik Anak Verst E-Com );

Type to search

E-Com Tech

Kerajaan Bakal Memperkenalkan Modul Baru Bagi Mengawasi Penggunaan Gajet Elektronik Anak

Share

Rancangan untuk memperkenalkan sebuah modul khas oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia kini dalam peringkat penyediaan untuk membantu ibu bapa mendidik dan mengawasi penggunaan gajet elektronik anak-anak.

Modul yang dibangunkan oleh CyberSecurity Malaysia ini dikatakan amat penting dalam mengawal kanak-kanak pada masa kini. Dengan penggunaan gajet telah menjadi sesuatu yang biasa dikalangan kanak-kanak.

Walaupun kerajaan mengalakkan penggunaan teknologi digital, namun pendedahan berkaitan sekuriti dan keperluan kawalan dikalangan kanak-kanak masih kurang didebatkan.

Kita sering menggunakan komputer atau laptop dan apabila keluar atau makan, kita terus menggunakan komputer tanpa mencuci tangan dengan sempurna.

Kita juga sering makan di komputer atau mengetik keyboard sambil mengerjakan sesuatu kerja lain, tidak lupa juga bila kita bersin, batuk, atau bercakap di depan komputer. Inilah yang menyebabkan keyboard komputer atau laptop penuh dengan kuman.

Melihat begitu banyak jumlah kuman dan bakteri yang duduk pada keyboard tentu menuntut pembersihan kerap dilakukan.

Menurut Science Alert, sebagian besar ahli mikrobiologi setuju bahawa setiap orang harus membersihkan komputer dan keyboard sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!