RM50 Percuma Dalam eWallet Kepada Rakyat Malaysia Melalui ePenjana - Verst E-Com

Type to search

E-Com Apps Pilihan E-Com Pilihan Editor

RM50 Percuma Dalam eWallet Kepada Rakyat Malaysia Melalui ePenjana

Share

Rakyat Malaysia yang layak akan menerima kredit RM50 melalui eWallet mereka di bawah skim ePenjana, yang merupakan salah satu inisiatif di bawah Pelan Pemulihan Ekonomi Negara.

Ia yang sepatutnya bermula pada bulan Julai tetapi program ePenjana akan bermula sedikit lewat dan rakyat Malaysia bakal menerima RM50 mereka pada akhir bulan ini.

Menurut laporan Berita Harian, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz menyatakan bahawa perincian akhir termasuk mekanisme untuk mengreditkan RM50 ke dalam eWallets akan diumumkan tidak lama lagi. Semasa sidang media selepas lawatan kerjanya ke Tekun Nasional, beliau mengatakan bahawa kerajaan akan memberi kredit wang tersebut pada akhir bulan ini.

Untuk makluman, kredit ePenjana RM50 akan diberikan kepada semua rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas, dengan pendapatan tahunan kurang dari RM100,000. Kelayakannya sama dengan eTunai Rakyat RM30 yang diperkenalkan pada Januari tahun ini.

Kerajaan telah memperuntukkan RM750 juta untuk inisiatif ePenjana yang akan memberi manfaat kepada 15 juta rakyat Malaysia. Tidak seperti Program eTunai, kredit RM50 ini akan terhad kepada pembelian luar talian dan fizikal sahaja.

Ini bermaksud anda tidak dapat menggunakannya untuk transaksi dalam talian atau dalam aplikasi. Selain itu, pengguna juga boleh menerima nilai tambahan RM50 dalam bentuk baucar, pulangan tunai dan potongan.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!