Tak Perlu Susah Buang Chat, WhatsApp Kini Lancarkan 'Disappearing Messages' Selepas 7 Hari );

Type to search

Tak Perlu Susah Buang Chat, WhatsApp Kini Lancarkan ‘Disappearing Messages’ Selepas 7 Hari

Apps E-Com Infotainmen

Tak Perlu Susah Buang Chat, WhatsApp Kini Lancarkan ‘Disappearing Messages’ Selepas 7 Hari

Share

WhatsApp kini memperkenalkan ciri untuk buat pilihan menghilangkan mesej secara automatik pada bulan ini.

Ciri ini membolehkan pengguna WhatsApp mengaktifkan mesej yang akan hilang pada perbualan sembang antara rakan secara automatik setelah tujuh hari.

Sesiapa sahaja boleh mengaktifkan pilihan dalam ‘chatting’ individu. Ciri ini juga berfungsi untuk mengaktifkan automatik mesej hilang dalam chatting group.

“Kami (WhatsApp) bermula dengan 7 hari kerana fikir ia menawarkan ketenangan bahawa perbualan tidak kekal, sementara tetap praktikal sehingga anda tidak melupakan apa yang anda bicarakan,” kata seorang jurucakap WhatsApp.

“Senarai belanja atau alamat kedai yang anda terima beberapa hari yang lalu akan ada semasa anda memerlukannya, dan kemudian hilang setelah anda tidak melakukannya.”

Gambar Dan Video Juga Akan Dipadam Dengan ‘Disappearing Messages’

Mesej yang hilang secara automatik juga akan menghapuskan gambar dan video setelah tujuh hari, dan sementara mesej akan hilang untuk kedua-dua pihak, mungkin anda boleh mengambil tangkapan skrin atau hanya menyalin mesej sebelum ia dihapuskan secara automatik.

Anda perlu mengaktifkan mesej yang hilang pada setiap group atau personal chat. Setelah ciri baru ini dilancarkan sepenuhnya, ia akan tersedia sebagai pilihan baru di bahagian kenalan setiap rakan di WhatsApp.

Tetapan tidak akan menghapus mesej lama, dan hanya mempengaruhi mesej baru setelah diaktifkan oleh salah satu pihak. WhatsApp juga mengatakan ia akan mula melancarkan ‘disappearing messages’ kepada semua pengguna bulan ini.

[Sumber: WhatsApp]

Tags:
Farhana Syahirah

Kaki ulat buku dan digital serta suka memberi "hidden knowledge" kepada pembaca. Gemar berkongsi cerita dan sisi menarik positif yang mungkin boleh dijadikan sumber evergreen sepanjang masa.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!