U Mobile & Starhub Jadi Yang Pertama Di Dunia Untuk Menjalankan Percubaan Perayauan 5G - Verst E-Com

Type to search

E-Com Pilihan E-Com Tech

U Mobile & Starhub Jadi Yang Pertama Di Dunia Untuk Menjalankan Percubaan Perayauan 5G

Share

U Mobile Malaysia dan StarHub Singapura telah mengumumkan kerjasama dalam satu ujian 5G standalone (5G SA) dimana ia merupakan ujian sedemikian yang pertama di dunia.

Ujian perayauan 5G SA ini dilakukan sepenuhnya dengan tiada campur tangan dari infrastruktur rangkaian 4G, dimana berbeza dari kebanyakan ujian perayauan lain yang menggunakan teknologi 5G bukan sendiri.

Ujian perayauan 5G SA yang pertama di antara StarHub dan U Mobile ini bakal berlaku pada suku pertama tahun 2020. Percubaan ini akan berjalan untuk perkhidmatan panggilan holografik ‘live’ rentas sempadan dan panggilan video berbilang pihak. Ujian ini akan dijalankan dengan kerjasama Huawei.

“Gaya hidup pelanggan sentiasa melangkaui sempadan,” kata Ketua Pegawai Teknologi StarHub, Chong Siew Loong.

“Apabila 5G tiba, kami ingin terus menyampaikan kepada pelanggan dengan penyambungan terbaik yang sama di Singapura di mana sahaja mereka berada. Tidak ada tempat yang lebih baik untuk memulakan percubaan perayauan 5G daripada di Malaysia, jiran terdekat kami dan salah satu destinasi pelancongan utama kami.

Sementara itu Ketua Pegawai Teknologi U Mobile, Woon Ooi Yuen berkata: “U Mobile telah berkembang pesat dengan rangkaian kami dan kami dengan pesat mengejar rakan-rakan kami yang lebih tua, walaupun meraih gelaran sebagai pengendali mudah alih yang paling baik di Malaysia.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!