XOX Jalin Kerjasama Dengan Syarikat China Bagi Penggunaan 5G - Verst E-Com

Type to search

E-Com Tech

XOX Jalin Kerjasama Dengan Syarikat China Bagi Penggunaan 5G

Share

Terkini syarikat telco XOX telah menandatangani Perjanjian bersama firma Penasihat yang berpusat di Shanghai, Sulian Capital, untuk bekerjasama dalam meneroka rangkaian mudah alih 5G di rantau ini.

Menurut XOX, perkongsian ini datang pada waktu yang tepat kerana kerajaan Malaysia berhasrat untuk memperuntukkan spektrum 5G tidak lama lagi dan keutamaan akan diberikan kepada syarikat telekomunikasi dengan pelanggan yang ada. XOX mempunyai 2.2 juta pelanggan dan berada dalam kedudukan yang unik untuk digabungkan menjadi pesaing sedia ada.

Perincian mengenai perkongsian itu masih belum dimuktamadkan serta bagaimana XOX merancang untuk menggunakan 5G. XOX tidak mengendalikan infrastruktur mudah alihnya sendiri dan bergantung pada Celcom untuk menyediakan perkhidmatan mudah alih di Malaysia. Di samping itu, XOX belum menerima spektrum dari SKMM dan bukan peserta dalam Projek Demonstrasi 5G.

Kenyataan media menyatakan bahawa Jiangsu Capital dan XOX Media Sdn Bhd telah menandatangani perjanjian yang akan memberi Sulian Capital keuntungan keuntungan 10% melalui sebarang perkongsian yang ditandatangani dengan telco dari China yang tidak didedahkan.

Identiti telco China ini belum dapat dikenal pasti tetapi ia mendakwa sebagai salah satu daripada 3 teratas iaitu China Mobile, China Telecom atau China Unicom.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!