5 Negara Di Dunia Yang Sukakan Kucing - Haimeow );

Type to search

Haimeow

5 Negara Di Dunia Yang Sukakan Kucing

Share

Sekiranya anda ingin bercuti di mana pencinta kucing akan sangat dihargai, cubalah salah satu daripada 5 negara atau tempat ini di mana si bulus akan berkawan rapat dengan anda.

Negara

1. Jepun
Tidak dapat disangkal bahawa orang Jepun suka kucing. Dari “Good luck cat”, ke taman tema Hello Kitty, negara ini mesti dikunjungi pencinta kucing. Hilang kucing anda di rumah? Jangan takut, singgahlah di “Cat Café” di mana anda boleh merangkak dengan kucing comel untuk memenuhi isi hati anda.

2. Mesir

Orang Mesir kuno secara sejarahnya menyembah kucing, dewa kucing dengan nama Bastet, atau Bast. Hari ini, anda boleh menemui kucing di seluruh Mesir di mana mereka masih dihormati.

3. Ireland
Kepulauan di negara ini adalah salah satu dari beberapa tempat di mana kucing hitam dikatakan sebagai pembawa tuah. Di istana Belfast, terdapat legenda bahawa istana akan aman selagi ada kucing (berwarna putih) menjaga istana. Disana terdapat “Cat Garden” di mana pengunjung dapat mencari hiasan bertema kucing yang tersembunyi di sekitar taman.

4. Greece
Pulau Mykonos di Greece ini terkenal dengan kucingnya. Setiap jalan di bandar utama Chora mempunyai maskot kucing sendiri. Terdapat foto kucing di setiap sudut dan anda boleh membawa pulang buku meja kopi yang penuh dengan gambar-gambar kucing pulau.

5. Dungun, Terengganu
Taman Rimba Bukit Bauk di Dungun yang sinonim sebagai pusat riadah dan aktiviti pendakian kini mempunyai satu lagi daya tarikan baharu kepada pengunjung iaitu Taman Kucing Dungun.

Terdapat lima sangkar pengasingan disediakan mengikut kategori kesihatan haiwan iaitu Unit Rawatan Rapi, Unit Pemulihan, Unit Kucing Bahagia, Wad Keluarga Bahagia serta Wad Rawatan Ibu dan Anak.

Sumber
Tags:
Fiq Mukri

Bermula dengan rekaan grafik sebelum memasuki dunia penulisan teknologi pengguna. Minat pada perkakasan PC, sistem permainan video, streaming, kucing, pelancongan dan NATURE HUNTING.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!