3 Tips Penjagaan Untuk Kucing Bunting );

Type to search

3 Tips Penjagaan Untuk Kucing Bunting

Cattiviti Haimeow

3 Tips Penjagaan Untuk Kucing Bunting

Share

Seperti manusia, kucing bunting juga perlukan penjagaan yang rapi dan elok demi memastikan mereka dapat melahirkan anak kucing yang sihat dan comel.

Namun ramai yang mengambil endah tak endah mengenai perkara ini kerana mereka menggangap bahawa ianya sangat leceh dan tiada apa perlu dirisaukan.

Tetapi mereka tidak tahu bahawa ianya mempengaruhi kesihatan mental dan fizikal kucing mereka.

1. Berikan Makanan Yang Sihat

Makanan yang sihat dapat membantu kesihatan kucing anda yang sedang bunting. Makanan tersebut perlulah mengandungi vitamin serta protein yang mencukupi. Anda boleh dapatkan nasihat dari pakar veterinar bagi menyesuaikan makanan untuk kucing anda.

Mabuk, Kucing, Kucing Domestik

Pemberian suplemen juga boleh diberi tetapi perlulah mendapat pantaun doktor kerana takut tersilap atau terlebih bagi, boleh menyebabkan perkara yang tidak diingini berlaku.

2. Duduk Di Dalam Rumah

Kucing yang sedang bunting seeloknya duduk sahaja di dalam rumah demi menjaga keselamatan mereka. Ini kerana di luar rumah pelbagai perkara bahaya boleh berlaku sehingga menjejaskan kandungan mereka. Kita juga boleh mencegah mereka dari bahaya kereta yang lalu lintas.

Dewasa, Putih, Kucing, Hewan Peliharaan

3. Tempat Tidur Yang Selesa

Sediakan tempat tidur yang selesa dan hangat untuk mereka kerana mereka perlukan kawasan yang hangat untuk tidur. Tempat mereka juga perlulah sentiasa bersih dari kotoran terutama debu dan kutu.

Di Sofa, Hitam Dan Putih, Berbulu

[Sumber: Themamamiaow]

 

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!