Tua Atau Muda? 4 Langkah Mudah Kenal Pasti Usia Si Bulus. );

Type to search

Cattiviti Haimeow

Tua Atau Muda? 4 Langkah Mudah Kenal Pasti Usia Si Bulus

Rizal Zainal
Share
Usia

Usia kucing sangat susah untuk diramal kerana perbezaan saiz mereka yang hampir sama apabila sudah mencapai peringkat matang. Tapi korang tahu tak setiap kucing itu boleh diketahui usianya melalui pemeriksaan secara fizikal? Jadi tak payah lah bersusah payah ke klinik haiwan untuk check usia si bulus korang.

Muda

'; var elF = document.createElement('iframe'); elF.id = 'passb'; elF.width = '100%'; elF.height = '250px'; elF.frameBorder = '0'; elF.scrolling = 'no'; elF.marginWidth = 0; elF.marginHeight = 0; elF.src = 'javascript:false'; p.insertBefore(elF, par); var d = elF.contentWindow.document; d.open(); d.write(htmlcode); d.close(); } };

Sebelum tu nak pesan, seeloknya biarlah tuan kucing yang buat pemeriksaan ni ye… kalau cuba buat pada kucing sembarangan, alamatnya calar-balar la tangan nanti.. hihi

Bulu Kucing 

Cara paling mudah untuk kita tahu usia kucing adalah dengan melihat bulu badan mereka. Sekiranya bulu mereka lembut, bersinar dan lebat maka usia mereka masih muda dan remaja. Jika bulu mereka kasar dan warnanya tidak sekata itu menunjukkan mereka sudah pun berusia.. sama la juga dengan manusia, kalau rambut sudah beruban, maknanya dah tua la kan? Ooppss… jangan marah ye.

Bentuk Badan Kucing

Kucing muda selalunya bentuk badan mereka lebih tegap dan berisi, maklumlah active berlari, mencakar sana-sini mana tak tegap kan? Kalau kulit badan kucing dah menggelebeh, berkedut dan tulang tengkuk sudah mula kelihatan, maka kucing korang dah tua. Cepat bagi suntikan vaksin atau apa yang patut!

Tingkah Laku

Kucing tua selalunya mula menunjukkan sifat cerewet dari segi pemakanan dan bersifat agresif bila diganggu. Faktor kesihatan dan stress merupakan antara punca utama yang menyumbang permasalahan ini. Berbeza dengan kucing muda yang manja dan suka dibelai. Kalau nak usik sikit pon dah dicakarnya, silap-silap kita yang pendek usia..

Mata

Mata kucing memainkan peranan yang sangat penting dalam mengenal pasti usia mereka. Terutamanya buat kucing muda, mereka mempunyai mata yang cerah, clear tanpa sebarang katarak mata pada iris mereka. Mata yang berair, keruh dan timbulnya katarak mata selalunya terjadi pada kucing tua dan tahi mata yang melampau juga boleh dikaitkan dengan perkembangan usia mereka.

Periksa Tempat Najis Kucing

Kucing yang tua akan menghadapi masalah untuk menggunakan tandas mereka. Aktiviti “memancut” dan “membuang” di merata-rata tempat merupakan tabiat kucing tua yang tiada ubatnya. Dah la hancing, bau nya pula susah nak dihilangkan. Satu hal pula nak pakaikan mereka lampin kucing…

So, macam mana? Cuba la check usia kucing korang. Kalau ada antara senarai di atas, korang dah boleh la bersiap sedia sebab tahap kesabaran korang memang akan diuji… Goodluck!!

Jom sertai contest Cuti-Cuti Malaysia Travel Wishlist. Kolaborasi antara Tourism Malaysia dan BackPackerz. 

Untuk sertai peraduan, korang boleh tekan link ini – join contest Cuti-Cuti Malaysia Travel Wishlist

staycation

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!