Ketahui Sebab Kenapa Kucing Jantan Suka Kencing Merata );

Type to search

Cattiviti Haimeow

Ketahui Sebab Kenapa Kucing Jantan Suka Kencing Merata

Share

Kebanyakkan pemilik kucing mungkin sering menghadapi masalh ini iaitu kucing jantan mereka suka kencing atau pancut merata-rata. Sebenarnya ia merupakan perkara yang normal bagi mereka tetapi amat kotor bagi kita manusia.

Terdapat beberapa faktor dan sebab kenapa mereka melakukan pekara tersebut, antaranya:

1. “Mark” Kawasan

Tindakan mereka itu adalah mereka ingin tanda kawasan itu sebagai tempat atau kawasan mereka. Mereka tidak ingin kawasan mereka itu dicerobohi atau dipecah masuk masuk kucing lain.

Kucing, Hitam, Putih, Hewan Peliharaan, Licik, Hewan

Kucing lain boleh mengetahui tempat itu berpunya dengan bau air kecing yang ada kerana air kencing kucing mengandungi pheromones.

2. Tidak Selesa Dengan Bahan “Cat Litter”

Mereka bertindak sedemikian mungkin diseabkan mereka tidak begitu selesa dengan bahan-bahan “cat litter” yang baru. Bau ataupun tekstur bahan tersebut menyebabkan mereka tidak tahan dan mereka akan mencari tempat lain atau di kawasan rumah.

gray Persian cat

Sebolehnya cuba tetapkan satu sahaja atau jika ingin tukar ke produk lain, cuba ajar mereka perlahan-lahan supaya mereka semakin selesa.

3. Tertekan

Mereka mungkin berada dalam kondisi stres atau tertekan disebabkan suasana yang baru, tiada kasih sayang cukup atau terdapat perubahan makanan dan tempat tidur mereka.

Kucing, Hewan, Mamalia, Potret

Perkara ini boleh diajar secara perlahan-lahan supaya mereka mudah menerima segala pembaharuan dalam kehidupan mereka.

Janganlah anda memarahi mereka jika mereka pancut di dalam rumah atau kawasan lain. Tetapi seandainya anda mendapati tabiat mereka ini pelik segeralah bawa ke klinik veterinar berhampiran kerana takut kerana masalah penyakit.

Sumber: Binarumahkucing.Blog

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!