Antibiotik Manusia Untuk Kucing? Selamat Atau Tidak? - Verst Haimeow

Type to search

Haimeow Kesihatan

Antibiotik Manusia Untuk Kucing? Selamat Atau Tidak?

Share

Antibiotik ditetapkan sebagai medium bantuan merawat jangkitan bakteria dalam badan sama ada kucing atau manusia; khususnya bakteria yang menghalang luka daripada penyembuhan secara normal.

Terdapat pelbagai jenis antibiotik di pasaran, dan doktor haiwan akan menetapkan jenis tertentu untuk merawat masalah bergantung pada keadaan luka. Apabila si bulus  sakit, adalah wajar untuk pemilik kucing tertanya-tanya jika anda boleh menggunakan antibiotik manusia yang sihat untuk kucing peliharaan.

Dalam sesetengah kes, ianya adalah dibenarkan, tetapi beberapa ubat boleh meletakkan kucing anda dalam keadaan bahaya. Jadi, sebelum anda memberi ubat kepada kucing yang sihat, anda perlu rujuk dengan doktor haiwan untuk mendapatkan jenis ubat serta dos yang betul.

Tiga Antibiotik Manusia yang Selamat

Metabolisme kucing sangat sensitif terhadap antibiotik, malah yang dirumuskan untuk kegunaan veterinar tidak terkecuali. Terdapat tiga antibiotik manusia yang dapat diberikan dengan selamat kepada si comel (sila rujuk doktor haiwan anda).

  • Amoxicillin – ubat jenis penisilin dan antibiotik yang paling kerap ditetapkan untuk kucing
  • Ampicillin – antibiotik jenis penisilin yang lebih tua
  • Tetracycline – antibiotik spektrum luas

Untuk kucing, amoxicillin dan ampicillin paling kerap dirawat untuk jangkitan sistem pernafasan, saluran kencing, mata dan telinga. Ia juga boleh diberikan untuk mencegah jangkitan daripada berkembang seperti luka gigitan atau untuk merawat luka yang sudah dijangkiti. Tetracycline biasanya digunakan untuk merawat penyakit kutu yang digelar “ehrlichiosis

Doktor haiwan perlu menimbang dan memeriksa si comel anda untuk menetapkan penggunaan dos yang betul. Antara faktor yang menentukan dos termasuk berat badan kucing anda, gejala, keadaan perubatan keseluruhan dan ubatan lain yang mungkin diambil sebelum ini.

Kucing

Kesan Sampingan Antibiotik

Kadang kala, beberapa antibiotik boleh menyebabkan tindak balas alahan pada haiwan peliharaan, jadi pemilik kucing harus sedar serta mengawasi kucing peliharaan anda untuk sebarang tanda masalah.

Malah antibiotik daripada veterinar boleh menjadi toksik kepada kucing jika tidak diawasi dengan betul. Tanda-tanda umum keracunan disebabkan ubatan termasuk air liur meleleh, kurang selera makan, muntah, cirit-birit, gigi berubah warna, minum atau kencing yang tidak sesuai, luka kulit dan kejang.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa doktor haiwan anda mempunyai rekod kesihatan kucing anda, dan menyedari sebarang masalah, alahan atau rawatan antibiotik sebelum ini. Antibiotik berlebihan juga boleh mengancam nyawa si bulus!

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!