10 Baka Kucing Dengan Jangka Umur Terpanjang );

Type to search

Baka Haimeow

10 Baka Kucing Dengan Jangka Umur Terpanjang

Share
baka kucing

Kalau korang nak tahu, jarang untuk kucing bertahan sehingga usia mereka mencecah 15 tahun.

Tetapi, terdapat beberapa keturunan atau baka kucing yang mampu menemani pemilik mereka selama itu.

Tidak ada jaminan untuk kucing korang boleh memasuki era remaja (20-an) kerana ianya bergantung pada penjagaan dan sifat semula jadi mereka sendiri.

Memilih baka kucing dengan jangka hayat yang lebih lama dan dibela dengan baik meningkatkan kemungkinan korang memiliki kucing yang penyayang selama bertahun-tahun.

Perkongsian kali ini HaiMeow akan mendedahkan 10 keturunan kucing yang boleh hidup bertahun lamanya.

1. Siam

Sebilangan kucing Siam terdedah kepada penyakit berkaitan gigi dan pernafasan, tetapi sebaliknya, baka ini tidak mempunyai masalah kesihatan yang ketara.

Jangka hayat purata adalah 12 hingga 20 tahun.

2. Burmese

baka kucing

Pada awalnya, Burmese adalah campuran kucing coklat kecil dari Burma dan kucing Siam dan merupakan  si bulus yang suka bermain, sosial, dan kadang kala malas .

Baka ini biasanya sihat sahaja, tetapi Burmese mempunyai kecenderungan terhadap kecacatan kranial, serta glaukoma.

Walaupun terdapat masalah kesihatan, jangka hayat Burma rata-rata adalah 16 hingga 18 tahun.

3. Savannah

baka kucing

Kucing Savannah mempunyai sebahagian serval Afrika dan kucing domestik yang hanya disyorkan untuk pemilik yang berpengalaman.

Walaupun tidak jinak sepenuhnya, baka kucing Savannah sangat ramah dan mesra dengan orang lain. Tetapi mereka cenderung mempunyai perangai yang tidak dapat diramalkan, aktif, dan berani.

Baka hibrid biasanya sihat dan mempunyai jangka hayat purata 12 hingga 20 tahun.

4. Egyptian Mau

baka kucing

Dinamakan kerana kehadirannya dalam seni Mesir kuno, Mesir Mau adalah kucing yang cantik dengan bintik-bintik khas.

Kucing-kucing ini umumnya selesa dengan orang, menjadikan diri mereka sebagai sebahagian daripada keluarga dan mengharapkan diperlakukan seperti itu.

Walaupun ada yang terdedah kepada penyakit jantung, jangka hayat baka kucing ini adalah 12 hingga 15 tahun.

5. Ragdoll

baka kucing

Ragdoll yang mudah bergaul dan lembut biasanya sangat sayangkan manusia, malah ingin mengikuti mereka ke mana sahaja. 

Baka ini umumnya sihat, tetapi sesetengah kucing terdedah kepada batu pundi kencing dan penyakit jantung. Namun, jangka hayat purata adalah sekitar 15 tahun atau lebih.

6. Balinese

baka kucing

Kucing Balinese biasanya berasal spontan dan berbulu panjang seperti mutasi Siam. Satu-satunya perbezaan yang ketara antara kedua keturunan adalah panjang bulunya.

Sama seperti kucing Siam, Balinese sangat friendly, bertenaga, dan juga suka berceloteh. Mereka juga gemar untuk terlibat dalam urusan rumah. Jangka hayat baka ini hampir sekitar 12 hingga 20 tahun.

7. Russian Blue

baka kucing

Russian Blue adalah kucing yang pendiam dan agak terpelihara yang cenderung sayang akan keluarganya tetapi tidak clingy.

Korang dapat lihat kucing ini sering berehat di tempat yang cerah atau meninjau kawasannya dari tempat tinggi.

Baka ini terdedah kepada penyakit batu pundi kencing dan masalah mata, tetapi jangka hayatnya rata-rata adalah 15 hingga 20 tahun.

8. Bombay

baka kucing

Kucing baka Bombay dibesarkan untuk kelihatan seperti mini panther. Kucing-kucing ini mudah disenangi dan penyayang.

Mereka suka bermain, tetapi mereka juga duduk meringkuk di pangkuan orang tersayang.

Keturunan ini terdedah kepada masalah pernafasan kerana mempunyai muncung mulut yang pendek dan penyakit jantung, dan cecair yang berlebihan. Jangka hayat purata adalah sekitar 12 hingga 16 tahun.

9. American Shorthair

baka kucing

American Shorthair merupakan baka kucing versi pendek shorthair domestik yang sangat popular untuk keluarga yang mempunyai anak kecil kerana perangai mereka suka bermain dan mudah bergaul.

Kucing ini biasanya pandai menghiburkan diri, dan mereka tidak memerlukan perhatian. Tetapi mereka juga menghargai permainan interaktif dan sosialisasi.

Sebilangan besar umumnya sihat tetapi terdedah kepada penyakit jantung. Baka ini mempunyai jangka hayat purata 15 hingga 20 tahun.

10. Sphynx

baka kucingMemlihara baka Sphynx memerlukan kos yang agak tinggi. Dilahirkan tidak berbulu bererti kucing ini perlu memakai sesuatu seperti baju agar tetap panas ketika berada dalam cuaca sejuk.

Salah seorang selebriti Malaysia yang juga membela Sphynx berkongsi dimana pemilik perlu sering memandikannya bagi membuang lebihan minyak pada kulit mereka.

Keturunan ini terdedah kepada penyakit jantung, masalah neurologi, dan keadaan kulit. Tetapi ia masih mempunyai jangka hayat purata 10 hingga 15 tahun.

Tags:

You Might also Like

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!