Kepentingan Membawa Kucing Berjumpa Doktor Haiwan Secara Berkala, Setiap Pemilik Kucing Wajib Tahu! - Verst );

Type to search

Haimeow Cattiviti

Kepentingan Membawa Kucing Berjumpa Doktor Haiwan Secara Berkala, Setiap Pemilik Kucing Wajib Tahu!

Share
Doktor Haiwan
  • Kebanyakan pemilik kucing hanya membawa kucing mereka berjumpa doktor haiwan apabila kucing mereka sakit atau untuk urusan vaksinasi dan pemandulan.
  • Ramai pemilik kucing terlepas pandang akan kepentingan menghantar kucing berjumpa doktor haiwan untuk pemeriksaan berkala.
  • Perkara ini sebenarnya adalah amat penting bagi mengekalkan kesihatan kucing anda di tahap yang terbaik.

Ikuti temubual HaiMeow bersama Pengurus Komunikasi Saintifik Royal Canin Malaysia, Dr. Dylan Choy, yang juga seorang doktor veterinar yang bertauliah mengenai kepentingan membawa kucing berjumpa doktor haiwan secara berkala.

HaiMeow: Seawal umur berapakah saya perlu membawa kucing saya berjumpa doktor haiwan?

Dr. Dylan: Seelok-eloknya dalam masa 14 hari selepas anak kucing dilahirkan untuk diberikan dos pertama ubat cacing. Temu janji pertama kucing anda dengan seorang doktor veterinar memberi ruang kepada anda untuk menanyakan pelbagai soalan berkaitan dengan tumbesaran kucing dan cara penjagaan yang betul.

Amalan yang terbaik adalah untuk membawa kucing yang ingin dibawa pulang sebagai haiwan peliharaan (tidak kira kucing tersebut dijumpa, diberi ataupun dibeli dan umurnya) berjumpa dengan seseorang doktor veterinar bertauliah terlebih dahulu untuk memeriksa status kesihatan mereka, walaupun mereka nampak sihat.

HaiMeow: Berapa kerapkah perlu saya bawa kucing saya berjumpa doktor haiwan?

Dr. Dylan: Adalah dinasihatkan untuk membawa kucing peliharaaan untuk berjumpa doktor haiwan sekurang-kurangnya dua kali setahun. Hal ini lebih penting terutamanya untuk anak kucing dan kucing yang berumur 7 tahun dan ke atas.

HaiMeow: Apakah tanda-tanda kucing yang sedang berada dalam kesakitan?

Dr. Dylan: Antara tanda lazim seekor kucing berada dalam kesakitan adalah kehilangan selera, sikap agresif yang luar biasa (terutamanya apabila tuan kucing menyentuh bahagian yang sakit), kurang aktif dan lain-lain.

Kadang-kala tuan kucing mungkin akan terlepas pandang tanda-tanda tersebut kerana kucing adalah sejenis haiwan yang pandai menyembunyikan tanda-tanda kesakitan disebabkan sifat ‘predator’ mereka.

Seseorang doktor veterinar yang bertauliah juga boleh mengenal pasti tanda-tanda serta melalui pemeriksaan badan yang terperinci semasa konsultasi. Oleh sebab itu, adalah amat digalakkan untuk membawa kucing anda berjumpa dengan doktor veterinar secara berkala, iaitu dua kali setahun jika boleh.

HaiMeow: Kucing saya tidak menunjukkan simptom atau tanda-tanda sakit, mengapa saya perlu membawa kucing berjumpa doktor haiwan walaupun ia tidak sakit?

Dr. Dylan: Seseorang tuan kucing seharusnya tahu bahawa penjagaan kesihatan dan temu janji bersama doktor veterinar bukan sahaja apabila kucing sakit. Langkah pencegahan adalah lebih berkesan dalam menjaminkan kesejahteraan kucing anda seperti vaksinasi tahunan dan pemandulan.

Dalam sesi konsultasi tahunan ini, doktor veterinar boleh memberikan nasihat dalam pelbagai aspek penjagaan kucing yang betul, dari pemakanan, penjagaan kulit dan bulu dan lain-lain. Pengamalan penjagaan kesihatan pencegahan (preventive healthcare) terbukti boleh menjamin kesejahteraan dan melanjutkan jangka hayat haiwan peliharaan anda.

Sebagai pemilik haiwan peliharaan, anda juga patut mengambil peluang untuk menanyakan pelbagai soalan tentang kucing anda dan penjagaan kucing yang betul daripada seseorang doktor veterinar bertauliah, seperti adakah supplement diperlukan untuk kucing masing-masing. Selain itu, pemilik haiwan peliharaan seharusnya menjadikan doktor veterinar sebagai panduan dan sumber rujukan utama apabila terdapat sebarang persoalan tentang kebajikan dan kesihatan haiwan peliharaan.

HaiMeow: Apakah jenis rawatan atau pemeriksaan yang biasa dijalankan ketika lawatan ke doktor haiwan?

Dr. Dylan: Pemeriksaan yang sering dilakukan semasa lawatan ke doktor veterinar adalah pemeriksaan terperinci dari kepala hingga ekor (head to tail examination), yang merangkumi pemeriksaan oral kaviti (mulut), sistem pernafasan, sistem kardiovaskular, kulit dan sebagainya. Selain pemeriksaan fizikal, pemilik haiwan peliharaan juga akan ditanyakan soalan yang boleh memberikan maklumat lanjut berkenaan kehidupan seharian kucing anda yang boleh membantu doktor veterinar mengenalpastikan sumber-sumber kesakitan atau jangkitan.

Bergantung kepada keputusan pemeriksaan am fizikal, doktor veterinar anda akan mengesyorkan pemeriksaan lanjutan jika perlu. Pemeriksaan sampel darah, tinja dan kencing mungkin disyorkan mengikut keperluan kes masing-masing. Terdapat juga pemeriksaan yang mungkin melibatkan alatan diagnosis lain seperti sinaran X (x-ray), ultrasound, endoskop, MRI dan juga CT, mengikut keperluan kes dan kemudahan yang sedia ada di klinik atau hospital veterinar tersebut.

Mengikut keperluan kes juga, pembedahan (surgery) mungkin disyorkan oleh doktor veterinar anda sebagai kaedah rawatan. Adalah penting untuk berkomunikasi dengan doktor veterinar anda mengenai kaedah, risiko berkaitan pembedahan yang bakal dilakukan, penjagaan kucing pasca pembedahan serta jangkaan hasil pembedahan (expected surgical outcome).

Pengurus Komunikasi Saintifik Royal Canin Malaysia, Dr. Dylan Choy. Beliau juga adalah seorang doktor veterinar bertauliah.

Bermula 4 Oktober hingga 31 Disember 2020, Royal Canin Malaysia menganjurkan kempen ‘Take Your Cat To The Vet’ bagi memupuk kesedaran mengenai pentingnya pemeriksaan yang kerap untuk kucing.

Untuk maklumat lanjut mengenai kempen ini dan petua-petua mengenai kunjungan bebas stres untuk pemilik kucing dan kucing, dan mencari doktor veterinar berdaftar berdekatan, lawati http://www.royalcanin.com/my/take-your-cat-to-the-vet

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!