154 Kucing Akan Dimatikan Selepas Dijumpai Dalam Operasi Penyeludupan Haiwan, Cetus Kemarahan Rakyat Taiwan );

Type to search

Cerita Haimeow

154 Kucing Akan Dimatikan Selepas Dijumpai Dalam Operasi Penyeludupan Haiwan, Cetus Kemarahan Rakyat Taiwan

Share
taiwan

Pihak berkuasa Taiwan menghadapi kritikan atas keputusan untuk mematikan 154 kucing yang diselamatkan dari operasi penyeludupan haiwan.

Peminat haiwan sangat marah setelah kucing-kucing itu diselamatkan pada hari Sabtu, membuat bantahan untuk mengubah undang-undang dan menaikkan hukuman.

BACA: Grumpy Cat Baru? Kucing Dari Taiwan Ini Miliki Muka Lebih Garang Dari Grumpy Cat

Baka kucing seperti British Shorthair, Russian Blue, Ragdoll dan Shorthair Amerika Persian mempunyai nilai anggaran $10 juta New Dolar Taiwan (RM1,510,735).

Russian Blue
Seekor kucing berbaka Russia Blue adalah antara baka yang disenyapkan setelah mereka ditemui dalam operasi penyeludupan di luar pantai Taiwan.

Kesemua kucing tersebut ditemui di sebuah kapal nelayan dari China, diletakkan dalam 62 sangkar kucing, kira-kira 40 di barat daya Taiwan.

Menerusi laporan The Guardian, Pegawai kerajaan memilih untuk mematikan kesemua kucing tersebut kerana tidak diketahui asalnya dan berisiko tinggi mendapat biosekuriti.

Pencinta kucing serta penduduk di sana berang hingga trending di laman Twitter, mempersoalkan mengapa kucing-kucing tersebut tidak mendapat rawatan atau dimasukkan ke dalam kuarantin terlebih dahulu sebelum mengiklankan untuk diadopsi.

Presiden Taiwan, Tsai Ing-wen dalam sebuah pernyataan mengatakan bahwa dia sedih dengan berita itu dan perubahan undang-undang harus dipertimbangkan agar binatang yang diseludup dapat diperlakukan dengan lebih berperikemanusiaan.

Dalam catatan media sosialnya lewat malam, dia menambahkan: “Kita harus, melalui pindaan undang-undang, memungkinkan unit-unit penegak hukum untuk melaksanakan pelaksanaan kes tersebut agar dapat lebih sesuai dengan semangat kemanusiaan dan sistem boleh menjadi lebih luas. “

[Sumber: The Guardian]
Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!