Lelaki Aniaya 7 Ekor Kucing Guna Pisau Lipat Dipenjara 12 Minggu );

Type to search

Cerita Haimeow

Lelaki Aniaya 7 Ekor Kucing Guna Pisau Lipat Dipenjara 12 Minggu

Share
aniaya

Hanya kerana alah pada bulu kucing, seorang lelaki Singapura tergamak melakukan penganiayaan terhadap kucing.

Seorang lelaki berusia 37 tahun dijatuhi hukuman penjara 12 minggu pada 15 Julai yang lalu kerana menggunakan pisau lipat untuk mengelar tujuh kucing komuniti di Ang Mo Kio sebagai ‘hiburan’.

Leow Wei Liang yang didapati mengalami gangguan spektrum autisme dan personaliti antisosial lain telah mengaku bersalah atas tiga daripada tujuh tuduhan kekejaman haiwan di Mahkamah Negeri.

aniaya

Kucing yang cedera

Sejak 25 April hingga 23 Mei yang lalu, Lembaga Taman Negara (NParks) telah menerima aduan mengenai kucing yang cedera di kawasan perumahan dengan luka di atasnya.

Pada 2 Mei, seekor kucing komuniti putih dengan tompok kelabu bernama ‘Miki’ ditemui dengan potongan 15 cm di punggungnya di tempat letak kereta bertingkat di Blk 352A Ang Mo Kio Street 32.

Keesokan harinya pula seekor kucing komuniti kulit hitam bernama ‘Kopi’ ditemui dengan luka di perut kiri atasnya di stesen SPR di sebelah Blk 343 Ang Mo Kio Avenue 3.

Dan pada 19 Mei, seekor kucing komuniti kelabu bernama ‘Milo’ dijumpai dengan celah 10 cm di sayap kiri di Blk 343 Ang Mo Kio Avenue 3.

Leow telah dikenal pasti sebagai pelaku dan mengaku menganiaya kucing-kucing tersebut.

Hukuman

Pegawai pendakwa NParks memberitahu mahkamah walaupun pelaku mengalami masalah mental, bagaimanapun ‘tindakan penganiayaan’ Leow berpunca dari keinginan untuk menyebabkan kesakitan dan kesengsaraan pada haiwan ‘hanya untuk memuaskan hati dan menghiburkan dirinya’.

Pendakwa menggesa mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 12 hingga 16 minggu untuk menggambarkan betapa seriusnya kesalahannya.

Bagaimanapun, berdasarkan Arahan Rawatan Mandatori, pesalah yang didapati mengalami masalah psikiatri yang boleh dirawat akan diarahkan menjalani MTO sebagai ganti hukuman penjara.

Leow yang melakukan penganiayaan kerana dia merasa alah pada bulu kucing.akan kembali ke mahkamah untuk bersidang sebelum perbicaraan pada 27 Julai.

Jika disabit kesalahan melakukan kekejaman terhadap haiwan, tertuduh boleh dijatuhi hukuman penjara sehinga satu setengah tahun atau didenda sehingga S$15,000 (RM63,300) atau kedua-duanya sekali bagi setiap tuduhan.

Tags:

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!