Bahana Beli Kucing Baka Dalam Instagram, Wanita Ini Rugi RM3,230 );

Type to search

Cerita Haimeow

Bahana Beli Kucing Baka Dalam Instagram, Wanita Ini Rugi RM3,230

Share
kucing baka

Seorang pekerja swasta membuat laporan polis mendakwa diperdayakan dalam pembelian dua ekor kucing baka menerusi laman sosial Instagram sehingga beliau kerugian RM3,230 (S$1,032) pada Isnin (2 Ogos).

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang Supt Mohd Wazir Mohd Yusof berkata wanita berusia 24 tahun itu mendakwa bayaran dibuat bagi membeli kucing baka British Shorthair dan British Longhair, masing-masing diiklankan pada harga RM290 (S$92) dan RM240 (S$76). 

Baca: Kucing Dengan ‘Kuasa Menyembuh’ Dijual Dengan Harga RM1.32 Juta

“Mangsa mendakwa telah menghantar pesanan menerusi aplikasi WhatsApp pada iklan di laman itu dan berurusan dengan seorang lelaki sebelum memindahkan wang secara dalam talian ke akaun bank yang diberikan sebanyak empat kali berjumlah RM3,230 yang dikatakan sebagai bayaran kucing dan proses dokumentasi.

gambar hiasan.

“Bagaimanapun, suspek dikatakan terus meminta wang atas pelbagai alasan termasuk bagi mendapatkan sijil kelahiran kucing menyebabkan mangsa curiga. Mangsa mendakwa enggan meneruskan pembelian dan meminta wangnya dikembalikan semula,” katanya dalam kenyataan hari ini (3 Ogos).

Beliau berkata mangsa mendakwa suspek berkeras tidak mahu memulangkan wang itu, menyebabkannya bertindak membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan semalam dan siasatan sedang dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

[Sumber: Kosmo!]
Tags:
Farhana Syahirah

Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

  • 1

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!