Kucing Aktif, Ketahui Sebab Mereka Suka Bermain

Type to search

Haimeow Kesihatan

Kucing Tak Reti Duduk Diam, Ketahui Sebab Mereka Suka Bermain

Share
bermain

Apabila anak kucing berusia antara dua hingga tiga minggu, tingkah laku bermain mereka mula berkembang. Pada mulanya perkembangan ini digunakan untuk hubungan sosial dengan littermates dan juga ibu mereka.

Semasa anak kucing sedang membesar, bermain dengan objek bergerak dapat membantu mereka untuk mengatur pergerakan dan melatih otak mereka.

Ini dapat dilihat ketika mereka mula mengejar dan menerkam adik-beradik mereka dan menggunakannya sebagai tikus latihan!

bermain

Naluri memburu

Ini menunjukkan bahawa tingkah laku bermain kucing anda semata-mata untuk membolehkannya menjalankan keperluan nalurinya untuk memburu, dan sementara untuk bahagian utama ini mungkin berlaku, ada sebab lain mengapa bermain sangat penting untuk kucing.

Agar kucing dapat berkembang, mereka perlu terus aktif secara fizikal dan bertenaga secara mental, walaupun kita sedar bahawa sebilangan populasi kucing domestik lebih malas dan ini mungkin tidak berlaku pada mereka!

Bermain juga merupakan cara yang baik untuk kucing anda bukan sahaja untuk mendapatkan senaman fizikal harian yang baik, tetapi sama seperti latihan melepaskan endorfin.

bermain

Endorfin ni seakan membuat kita merasa lebih baik setelah bersenam di gim dan sama juga dengan kucing kita, mereka juga mendapat dorongan yang serupa setelah sesi bermain yang menarik. Ini kerana ketika kucing memainkan aktiviti fizikal mereka melepaskan hormon di otak yang disebut dopamin dan inilah yang menjadikan kucing anda sihat.

Sekiranya kucing cukup bernasib baik untuk mengalami keseronokan melalui pelbagai jenis permainan dan permainan sebagai anak kucing, mereka cenderung berkembang secara optimum dan menjadi kucing dewasa yang mudah untuk menyesuaikan diri.

Di hujung spektrum usia yang lain, bermain juga dapat membantu kucing dengan melambatkan sakit nyanyuk yang berkaitan dengan usia ketika mereka meningkat ke usia.

Bermain atau memburu?

Apabila kita melihat anak kucing mula mengejar dan menerkam rakan mereka, ini mungkin kelihatan seperti tingkah laku bermain. Tetapi pada hakikatnya, apa yang mereka lakukan adalah mempraktikkan kemahiran penting yang mereka perlukan untuk memburu untuk survive ketika mereka jejakkan kaki ke dunia luar.

 

Dengan latihan, kucing akan memperbaiki kemahiran memburu individu mereka, tetapi semuanya menggunakan urutan pemangsa yang sama. Urutan ini terdiri dari sekumpulan elemen tertentu berdasarkan kaedah memburu ‘stalk-and-rush’.

Sebagai contoh, kucing perlu mencari mangsanya. Apabila mereka mengesan mangsa yang tidak curiga, mereka akan memerhatikannya, kadang-kadang selama beberapa minit.

Semasa kucing lihat mangsa, mereka mungkin terlihat meniarap, menunggu, dan menginjak kaki belakang mereka secara bergantian. Mereka mungkin juga menggoyangkan bahagian bawah bagi menandakan kesediaan mereka menerkam. Setelah ditangkap, mangsa akan dibunuh, dimanipulasi, dan dimakan.

bermain
bermain

Anda pasti faham elemen ini semasa melihat kucing anda sendiri bermain di rumah. Kemungkinan besar, rutin seekor kucing meliputi aktiviti mengejar mainan kegemarannya, menerkamnya, memasukkannya ke dalam mulutnya dan kemudian ‘membunuhnya’, dan berlalu pergi.

Inilah sebabnya mengapa permainan boleh menjadi sangat menyeronokkan bagi kucing kerana ia dapat memenuhi naluri pemangsa mereka.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!