Nafas Si Bulus Berbau Busuk? Mungkin Diserang Masalah Tartar Pada Gigi );

Type to search

Haimeow Kesihatan Produk

Nafas Si Bulus Berbau Busuk? Mungkin Diserang Masalah Tartar Pada Gigi

Share
nafas

Penting untuk anda mengenal pasti jika ada tanda-tanda si bulus mempunyai nafas yang  berbau. Si bulus berkemungkinan menderita penyakit tartar.

Kebanyakan pemilik kucing percaya yang kucing mempunyai gigi kuat dan tidak memerlukan pemeriksaan gigi seperti manusia.

Walau bagaimanapun, kepercayaan ini hanyalah mitos semata. Kucing yang dibela dan diberi makan seperti kibbles, makanan basah, makanan mentah dan snek, gigi mereka akan merosot, dan mungkin lebih.

Seperti yang kita tahu, sebahagian besar daripada si bulus  tidak hidup dalam jangka yang lama ketika penyakit tartar mencapai tahap yang serius.

Apa Itu Tartar?

tartar

Penyakit tartar ini semuanya bermula dengan pembentukan plak gigi. Apa yang termasuk dalam komposisi mereka?

Kompleks komponen, di antaranya mengeluarkan garam mineral, bakteria, makanan separuh dihuraikan, yang sebelum ini dibubarkan oleh air liur.

Jika anda mengabaikan kesihatan gigi si bulus sehingga ia menghasilkan plak gigi, penyakit tartar ini sudah tentunya pasti akan menyerang gigi mereka.

Ia boleh dibezakan dengan mudah (pertumbuhan gelap kelihatan). Kalkulus pergigian bukan sahaja merosakkan penampilan rongga mulut, tetapi juga menimbulkan kemunculan nafas berbau si bulus.

Artikel Berkaitan: Si Comel Kehilangan Gigi? Ketahui Perubahan Gigi Anak Kucing

Punca Terjadinya Tartar

 1. Penyakit gigi.
 2. Pelanggaran berat metabolisme mineral, yang menimbulkan perubahan dalam kepekatan kalsium dan fosforus dalam darah. Oleh itu, jumlah garam terlarut dalam air liur meningkat dalam air liur, yang seterusnya menetap pada gigi, seperti plak.
 3. Ketiadaan sebarang gigi antagonis.
 4. Gusi yang meradang di bahagian pangkal gigi.

Cara-cara Untuk Cegah Tartar

Antara dua cara mencegah tartar dari segi pemakanan si bulus ialah:

 • Snek khusus – pilihlah makanan ringan yang direka khusus untuk merawat tartar. Ini merupakan salah satu kaedah terbaik untuk menjaga kesihatan mulut si bulus.
 • Makanan yang bernutrisi tinggi – Anda haruslah selalu memilih makanan yang berkualiti tinggi untuk si bulus. Jika memberi makanan yang berkualiti rendah akan menyumbang kepada perkembangan tartar dan, akibatnya, bau mulut/nafas berbau si bulus.

Bagi anda yang inginkan menjaga kesihatan gigi, gusi serta mencegah tartar si bulus sebelum terlambat, makanan kucing Equilibrio boleh membantu mencegah pertumbuhan tartar di samping memberi nutrisi yang berkualiti super premium.

Geseran semasa si bulus mengunyah kibble Equilibrio dapat mencegah pertumbuhan tartar pada gigi mereka, seterusnya menjaga kesihatan mulut si bulus dan nafas si bulus tidak lagi berbau!

equilibrio

Bagaimana Nak Kesan Jika Simptom Makin Teruk

Jika si bulus masih lagi mempunyai nafas berbau setelah bertukar diet, anda boleh kesan dahulu apa simptom-simptomnya sebelum dibawa untuk berjumpa dengan pakar veterinar.

 • Tartar berwarna coklat disertai dengan air liur yang berlebihan
 • Kesukaran memberi makan dan gusi si bulus merah
 • Nafas berbau air kencing
 • Nafas berbau manis
 • Bau yang kuat disertai dengan muntah

Bagi anda yang inginkan maklumat terperinci tentang kebaikan makanan Equilibrio, anda boleh layari laman web di equilibrio.com.my.

Tags:
Farhana Syahirah

Sejenis ulat buku. Gemar berkongsi cerita, hidden knowledge, dan sisi menarik kepada pembaca.

 • 1

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!