Kucing Anda Berbau? Kenalpasti Punca Dan Rawatan Sesuai - Verst Haimeow

Type to search

Haimeow Kesihatan

Kucing Anda Berbau? Kenalpasti Punca Dan Rawatan Sesuai

Share

Kucing dikenali sebagai seekor haiwan yang pembersih dan sentiasa membersihkan dirinya sendiri dan mengambil berat mengenai kebersihan kawasannya.

Namun, kucing juga kadang kala berbau. Tetapi ini bukanlah bermaksud mereka tidak menjaga kebersihan diri. Kucing yang berbau selalunya adalah disebabkan beberapa jenis masalah kesihatan yang boleh dirawat oleh doktor haiwan.

Berikut adalah sebab-sebab mengapa kucing berbau dan cara mengatasi masalah ini.

UPFRONT

Adakah kucing anda mempunyai nafas yang berbau busuk? Kemungkinan ia menghidapi masalah penyakit periodontal atau stomatitis. Kira-kira 70% daripada kucing berumur dua tahun ke atas mengalami masalah sakit gigi, yang berpunca daripada masalah gigi yang jarang dicuci.

Lebih memburukkan keadaan lagi adalah sesuatu keadaan yang disebut sebagai stomatitis, di mana kucing akan mengalami keradangan yang teruk, yang akan membuatkan mulut dan gusi mereka sakit. Kucing dengan masalah stomatitis di dalam mulut akan mempunyai nafas berbau.

Gambar Hiasan

Kadang kala, penyakit gigi bukanlah masalah yang besar. Kucing dengan nafas yang berbau seperti air kencing mungkin sedang mengalami peringkat awal kegagalan buah pinggang. Bau nafas boleh menjadi tanda masalah saluran pencernaan atau penyakit hati. Nafas yang teruk juga boleh menjadi tanda kanser mulut.

Tidak kira apa sekalipun, nafas berbau pada kucing perlu diperiksa. Pembersihan secara profesional, penjagaan di rumah, ubat atau rawatan yang boleh membantu mengembalikan semula nafas dengan bau normal. Lihat telinga kucing anda dan sekiranya ia berbau atau berminyak, itu adalah petunjuk bahawa ia memerlukan pemeriksaan lanjut.

BACK END

Jika bau kucing anda datang dari belakang badannya, ia mungkin datang daripada kotoran yang terkumpul dalam bulunya atau kelenjar dubur. Sesetengah kucing mengalami masalah untuk sihat dengan sendiri, disebabkan berat badan berlebihan atau mempunyai masalah lain yang membataskan keupayaan mereka untuk membersihkan belakang badan.

Penyebab lain bagi cirit-birit yang menimbulkan kebimbangan termasuklah masalah pemakanan, penyakit usus, parasit usus dan kanser.

Tidak seperti anjing, ia adalah sesuatu yang luar biasa bagi kucing untuk mengembangkan kelenjar dubur yang dijangkiti. Kelenjar dubur yang terlalu aktif boleh menyebabkan kucing mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Dalam kes lain, keradangan boleh menutup pembukaan saluran kelenjar dubur, membuatkan bahagian kantung dari mengosongkan ruang secara normal.

Air kencing juga boleh berbau busuk. Jika anda dapati perubahan pada bau kencing kucing anda, ia mungkin mampunyai jangkitan atau masalah lain yang melibatkan saluran kencing atau buah pinggang.

Doktor haiwan boleh membantu anda menentukan punca masalah tersebut dan mencadangkan rawatan yang sesuai, sama ada menambah lebihan serat dalam diet atau memberinya ubat. Sekiranya kucing anda mengalami kesukaran untuk menembuhkan dirinya sendiri, anda mungkin perlu memberi bantuan kepadanya atau mencari khidmat penjaga profesional.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!