Tanda-Tanda Mengenali Kucing Anda Mengalami Diabetes Verst Haimeow );

Type to search

Tanda-Tanda Mengenali Kucing Anda Mengalami Diabetes

Haimeow Kesihatan

Tanda-Tanda Mengenali Kucing Anda Mengalami Diabetes

Share

Sehingga kini masih kurang jelas mengapa kucing boleh diserang penyakit merbahaya ini dan ia sering dihidapi oleh kucing yang lebih tua atau uzur dan kegemukan yang tidak terkawal.

Jika anda mendapati tanda-tanda ini ada di kucing anda, segeralah mendapatkan rawatan pakar di veterinar agar rawatan dapat dilakukan dengan lebih pantas dan bagus.

1. Sering Dahaga

Kucing anda akan lebih sering dahaga dan mungkin lebih kerap minum air berbandaing makan. Ini disebabkan mereka banyak kehilangan cecair di dalam badan akibat sering kecing.

Kucing, Anak Kucing, Minum, Air

2. Perubahan Kekerapan Kencing

Ini adalah tanda yang paling dekat anda boleh lihat, kerana mereka akan lebih kerap membuang air kencing.

3. Berat Badan Menurun

Walaupun anda sering beri kucing kesayangan anda makan dan minum, mereka akan mengalami kesusutan berata badan yang drastik sehingga menampakkan tulang rusuk.

Anak Kucing, Bulgaria, Bansko, Nyasar

4. Kaki belakang Lemah

Kucing anda akan mengalami dan berasa lemah di bahagian kaki belakang, kerana mereka cuba untuk meneran dan membuang air kencing mereka tetapi tidak berjaya. Seperti manusia kita pasti akan meneran dan akan ada anggota badan yang tidak selesa dan sakit. Kucing pula terpaksa menggunakan kaki belakang untuk menampung badan mereka dan akan kelelahan.

Anda perlu diingatkan agar segera mendapatkan rawatan dan insulin dari pakar dan pastikan mendapat segala arahan dan cara merawat mereka dengan teliti.

Sumber: Themamamiaow, Diabteic Center, Diabetesysaludperu

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!