Ketahui Cara Mengatasi Masalah Lipas Di Dalam Kereta Verst Motor Maniac );

Type to search

Motor Maniac Inspection

Ketahui Cara Mengatasi Masalah Lipas Di Dalam Kereta

Share

Siapa yang tak suka kalau kereta kita masih membiaknya lipas walaupun kita dah bersihkan dengan betul. Masalah lagi parah bagi para wanita dan mereka yang tidak selesa.

Ketahui cara dan teknik bagi menghalau lipas-lipas yang bermaharajalela di dalam kereta anda.

1. Bau Wangi

Bau wangi yang kuat mampu membuat lipas-lipas lari dan tidak selesa kerana mereka sangat membenci bau wangian yang kuat. Anda boleh menggunakan daun pandan kerana bau daun pandan amat kuat tetapi ia selesa di untuk dihidu bagi manusia tetapi bukan lipas.

Anda perlu menghiris terlebih dahulu untuk mengeluarkan baunnya kemudian ikatkan dan letak di dalam kereta. Tetapi perlu diingatkan jangan biarkan sehingga kering takut menarik serangga lain pula.

Bush, Pandan, Wangi, Tropis, Tanaman

2. Perangkap Gam

Dikedai-kedai banyak terjual gam yang murah untuk anda guna. Sebolehnya guna dan cari yang selamat untuk dihidu dan anti-toksik atau semulajadi.

Letakkan gam di atas kertas atau lapik dan kemudian letakkan perangkap tersebut pada waktu malam dan tiada orang yang guna kereta anda. Anda perlu tukar perangkap tersebut dengan kerap takut anda terjadi benda lain.

3. Perangkap Botol Minuman

Caranya ambil sebotol besar botol mineral dan kemudian letakkan sedikit sisa makanan dan letak di dala kereta selama 2-3 hari.

Apabila anda hendak mengambil perangkat itu semula, anda pasti akan terkejut melihat banyak lipas yang terperangkap di dalamnya. Untuk lebih efektif anda boleh membunuh lipas-lipas tersebut dengan mencampurkan sisa makanan dengan sedikit serbuk soda.

Air, Botol, Botol Air, Air Mineral

Inshaa allah teknik ini akan membantu anda menghalau lipas-lipas dari kereta anda dan keadaan akan lebih selesa.

Sumber: Sinar.my

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!