Lelaki Ini Didakwa Selepas 'Kantoi' Beli Lamborghini Huracan Guna Bantuan Dana Covid-19 Verst Motor Maniac );

Type to search

Motor Maniac Buletin Pilihan Motor Maniac

Lelaki Ini Didakwa Selepas ‘Kantoi’ Beli Lamborghini Huracan Guna Bantuan Dana Covid-19

Share
Lamborghini

Penularan wabak Covid-19 di seluruh dunia telah mengakibatkan ramai individu terkesan dari segi kerjaya, kewangan mahupun emosi.

Tidak dapat dinafikan, bantuan dana kerajaan dan moratorium bank yang diberikan sedikit sebanyak melegakan ramai pihak yang menghadapi situasi kemerosotan ekonomi ketika ini.

Lain orang lain ragamnya selepas menerima bantuan dalam bentuk wang ringgit.

Seorang lelaki di Florida bernama David Hines telah menerima kira-kira empat juta dolar Amerika sebagai dana Covid-19.

Bisnes beliau yang dikatakan terkesan teruk akibat pandemik Covid-19 telah mendapat perhatian dan simpati daripada bank.

Dana tersebut bertujuan untuk menyelamatkan perniagaannya, namun David ‘kantoi’ menyalahgunakannya untuk membiayai beberapa pembelian mewah seperti orang kaya!

kereta

Salah satunya ialah kereta sport Lamborghini Huracan bernilai $318,000 (RM1.35 juta). Bukan sikit-sikit anak ye duit pinjaman yang diterima.

Lelaki berusian 29 tahun ini juga menggunakan dana itu untuk membayar penginapannya di sebuah resort pantai sekitar Miami serta membeli barangan mewah lain.

Selain situ, David menggunakan dana itu untuk make up keretanya, berbelanja dalam ‘dating website’, membeli perhiasan mewah dan pakaian berjenama mahal.

Lamborghini
Menginap di resort mewah di Miami
Lamborghini
Lamborghini Huracán 2020 di Malaysia dari RM1.15 juta

David boleh didakwa dengan tuduhan penipuan memperoleh pinjaman dibawah Program Perlindungan Paypal (PPP) sebanyak $3.9 juta” – Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat.

Lelaki ini juga dikatakan telah memohon dana PPP sebanyak $13.5 juta (RM57.4 juta) pada awalnya namun bantuan yang diluluskan hanya $3.9 juta.

Bayangkan kalau David berjaya mendapat pinjaman penuh, rasanya lagi banyak kereta sporty dan mewah dalam garaj rumah.

Lamborghini
Lamborghini Huracan

Disebabkan pinjaman ‘durian runtuh’ itu, David menjadi putih mata dan tidak mengagihkan bantuan Covid-19 kepada para pekerjanya yang turut terkesan. 

Penipuan David Hines berjaya dihidu oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat selepas didapati membuat penyataan palsu dalam pemohonan bantuan dana PPP.

Sebagai majikan di luar sana, janganlah kita abaikan tanggungjawab dan kebajikan pekerja dalam situasi pandemik yang mencabar ini. 

Anda peminat Audi? Audi TT RS 40 dikeluarkan sebanyak 40 unit tribute 40 tahun sistem Quattro – baca di sini.

Lamborghini
David Hines
Jalur Cermin Belakang Kereta
Tags:
Mueastt

Mata sepet tapi suka baca rencana.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!