SSC Tuatara Lebur Rekod Bugatti Chiron Untuk Kereta Produksi Paling Laju Di Dunia Verst Motor Maniac );

Type to search

Motor Maniac Buletin

SSC Tuatara Lebur Rekod Bugatti Chiron Untuk Kereta Produksi Paling Laju Di Dunia

Share

SSC Tuatara baru-baru ini telah memecahkan rekod kereta produksi terpantas di dunia yang sebelum ini dipegang Bugatti Chiron Super Sport 300+, dengan kelajuan mencecah 532.7 km/j dan kelajuan purata dua hala 508.7 km/j.

Kereta keluaran pembuat kereta Amerika Syarikat, SSC North America itu meleburkan rekod 489.24 km/j yang dicatat Bugatti Chiron itu pada tahun 2019.

Rekod tersebut berjaya dipecahkan oleh pelumba Britain Oliver Webb yang memandu di jalan awam tertutup berdekatan Las Vegas, laluan sama digunakan Koenigsegg Agera RS pada tahun 2017 dengan catatan kelajuan purata dua hala 447.2 km/j dan kelajuan maksima 457 km/j.

Selain rekod tersebut, SSC Tuatara juga mencatat tiga gelaran dunia lain dalam ujian itu – “fastest flying mile on a public road” (pada kelajuan 503.91 km/j), “fastest flying kilometre on a public road” (517.16 km/j) dan “kelajuan tertinggi dicapai di jalan awam” (532.93 km/j).

Selaras dengan peraturan rekod dunia, SSC Tuatara yang digunakan dalam ujian itu adalah kereta produksi lengkap, menggunakan tayar jalan raya dan bahan bakar bukan untuk perlumbaan.

[Gambar: James Lipman/SSC]

SSC Tuatara dikuasakan oleh enjin turbo berkembar 5.9 liter V8 yang menghasilkan 1.350 tenaga kuda menggunakan petrol pam dan 1,750 hp menggunakan etanol E85.

Enjin V8-nya digabungkan dengan transmisi manual automatik 7-kelajuan dari syarikat Itali CIMA. SSC mengatakan transmisi tersebut dapat menukar gear dalam jarak kurang dari 100 milisaat.

[Gambar: James Lipman/SSC]
[Gambar: James Lipman/SSC]

Walaupun berjaya mencatatkan rekod yang ‘gila’ itu, Oliver Webb percaya bahawa kereta tersebut mampu mencecah kelajuan yang lebih lagi.

“Dengan keadaan yang lebih baik, saya tahu kami boleh pergi lebih pantas. Ketika saya menghampiri 331 mph (532.7 km/j), (kelajuan) Tuatara naik hampir 20 mph (32 km/j) dalam lima saat terakhir.

“Angin lintang adalah perkara yang menghalang kami untuk mengetahui had sebenar kereta ini,” kata Oliver.

Untuk rekod, SSC sebelum ini pernah memegang rekod kereta produksi terpantas di dunia pada 2007 melalui SSC Ultimate Aero, sebelum dipecahkan oleh Bugatti Veyron Super Sport pada tahun 2010. Sejak itu, SSC telah berusaha untuk mendapatkan kembali rekod berkenaan.

Saksikan video saat SSC Tuatara mencatat rekod dunia di bawah

BATERIKU.COM, RANGKAIAN BANTUAN & WARANTI BATERI KERETA TERBESAR DI MALAYSIA

Untuk respon lebih pantas:

WEB BOOKING :
https://www.bateriku.com/order/location

DOWNLOAD APLIKASI
Playstore
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bateriku.customer

IOS*
https://apps.apple.com/my/app/bateriku/id1149657692

WHATSAPP : wasap.bateriku.com
HOTLINE : 011 1600 6008

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up
error: Content is protected !!