Kanak-Kanak/Bayi Kecil Sering 'Merengek' & Buat Bising Dalam Penerbangan - 6 Tips Persediaan untuk Penumpang & Ibu Bapa - Verst Uncategorized

Type to search

Kanak-Kanak/Bayi Kecil Sering ‘Merengek’ & Buat Bising Dalam Penerbangan – 6 Tips Persediaan untuk Penumpang & Ibu Bapa

Uncategorized

Kanak-Kanak/Bayi Kecil Sering ‘Merengek’ & Buat Bising Dalam Penerbangan – 6 Tips Persediaan untuk Penumpang & Ibu Bapa

Share
  • Kanak-kanak di dalam kapal terbang telah menjadi topik kontroversi sejak kebelakangan ini.
  • Paling terbaharu, seorang anak kecil menjerit, memanjat kerusi dan mengganggu ketenteraman semasa penerbangan lapan jam dari Jerman ke New York.
  • Sesetengah berpendapat kanak-kanak harus dipisahkan dari orang dewasa pada penerbangan komersial
  • Bagaimanakah syarikat penerbangan, ibu bapa dan pramugari menangani situasi tersebut? Sama-sama kita bongkar!

Perkara di atas merupakan isu yang membebankan dan menimbulkan perpecahan pendapat dalam kalangan pengguna, ibu bapa serta syarikat penerbangan. Paling terkesan adalah petugas penerbangan iaitu krew kabin. 

Keeping children entertained in the air can sometimes be tricky. Photo by: Brandi Thompson/EyeEm/Getty Images

Pada Februari lalu, satu video YouTube merakamkan seorang kanak-kanak kecil menjerit, memanjat kerusi dan berjalan melintasi lorong semasa penerbangan selama lapan jam. Reaksi pengulas sangat berbeza antara kritikan ‘pedas’ dan simpati terhadap kanak-kanak tersebut serta orang tuanya.

Selain itu, sekitar Mac pula, video yang dikongsi di media sosial menunjukkan seorang lelaki dan anak perempuannya dihalau daripada penerbangan Southwest Airlines selepas kanak-kanak itu melemparkan kemarahan serta kekecewaan yang tidak terkawal sehingga mengganggu persekitaran.

Namun keluarga itu diletakkan pada penerbangan seterusnya selepas itu. Pada masa sama, penumpang lain dan beberapa pengguna di media sosial mengkritik krew Southwest Airlines kerana bagaimana mereka mengendalikan kejadian itu.

There's demand for child-free seating in the United States.

Idea syarikat penerbangan memperkenalkan “Child-free zones” semakin mendapat daya tarikan. Lebih separuh daripada 4,000 pelancong Airfarewatchdog yang ditinjau pada tahun 2017 berkata keluarga dan kanak-kanak di bawah 10 tahun seharusnya perlu duduk di bahagian yang berasingan pesawat. 

Sejak permainan “salah siapa” jarang membawa kepada penyelesaian sebenar, para penumpang lain diminta untuk memikirkan apa yang sepatutnya disampaikan kepada airlines, parents dan flight attendant apabila kanak-kanak menimbulkan gangguan.


They had a few thoughts;


1)  There isn’t a whole lot the airline can do to stop the disruption
Syarikat penerbangan tidak dapat mengendalikan kanak-kanak yang menimbulkan gangguan, selain memberi nasihat kepada ibu bapa bahawa anak kecil perlu lebih senyap, duduk, atau tidak menendang tempat duduk di hadapan mereka.

There’s really nothing we can do.

Some international airlines, including Malaysia Airlines, AirAsia, Scoot Airlines, and IndiGo have introduced “kid-free” zones

2) Atendan penerbangan kadangkala boleh menampung permintaan penumpang berdekatan
Krew tidak pasti ada banyak perkara yang boleh dilakukan terhadap kanak-kanak yang cerewet dan degil. Kejadian sebegini amat sukar untuk semua orang di sekeliling terutama untuk tempoh penerbangan jarak jauh. 

Krew boleh bantu memberi minuman percuma tetapi tidak semua orang mahukannya. Sekiranya penumpang lain tidak selesa, mereka pasti memberitahu petugas penerbangan untuk melihat sama ada mereka boleh ditempatkan. 

Mintalah untuk menukar tempat duduk jika terdapat kekosongan, gunakan plag telinga atau penutup mata tidur dan minum banyak air. Krew boleh membantu sedikit sebanyak.

There’s often a kids mode for the in-flight entertainment system, so do ask the crew if you need some help

3) Ibu bapa harus bersiap sedia & bijak mengendalikan keadaan

Strategi terbaik untuk terbang bersama bayi atau kanak-kanak adalah memberikan mereka makan yang secukupnya lalu menidurkan sebelum pesawat berlepas. Ibu bapa harus sentiasa mempunyai hiburan seperti alat permainan dan makanan untuk kanak-kanak.

Parents should always have entertainment and food for kids

4) Persediaan penumpang
Korang perlu bawa bersama earphones, mendengar muzik atau menonton filem jika penerbangan jarak jauh. Inilah sebabnya korang harus membawa plag telinga dan topeng mata tidur! Kalau dah ‘bising’ sangat suasana disebabkan gangguan kanak-kanak, korang shut-down je sepanjang menempuh penerbangan panjang.

5) Zon bebas kanak-kanak mungkin tidak akan berfungsi
Sama ada child-free zone diwujudkan dalam pesawat atau tidak, korang masih berada di dalam tiub logam yang sama di langit. Tidak akan ada kawasan tertutup kerana alasan keselamatan.

Creating designated, child-only seating areas could become a nightmare for flight attendants

Last but not least, (6), Setiap orang perlu bersabar

“Kita semi perlu bersabar antara satu sama lain. Siapa yang boleh mengawal anak kecil yang menjerit atau terisak-isak menangis? “Babies cry – it’s a part of life“. Kadang-kadang tiada apa yang boleh anda lakukan.

Sumber: Business Insider’s
Don’t hesitate to download videos. Photo by: Tetra Images/Getty Images
Tags:
Fiq Mukri

Bermula dengan rekaan grafik sebelum memasuki dunia penulisan teknologi pengguna. Minat pada perkakasan PC, sistem permainan video, streaming, kucing, pelancongan dan NATURE HUNTING.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll Up
error: Content is protected !!